Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misterij Jelavićeve otmice

Šlamperaj ili skretanje pažnje: 'Priča oko Jelavićeve otmice podsjeća na kauboje i Indijance'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica osumnjičenih za otmicu Ante Jelavića privedeni su i nalaze su u pritvoru. Radi se o hrvatskim državljanima s područja Zagreba.

Policija ne otkriva njihov identitet, a sam Jelavić navodi da su ga oteli Mario Milićević i Vlado Ćurić, bivši pripadnici kažnjeničke bojne HVO-a. U roku 48 sati Državno odvjetništvo treba protiv njih podnijeti istražni zahtjev. Raspisana je tjeralica za još nekoliko osoba. Cijela priča i dalje je puna nelogičnosti. Policija BiH otkrila je, tvrdi, kuću u okolici Rame gdje su otmičari držali Antu Jelavića. Koja kuća, u kojoj šumi - ne otkrivaju. Kuća, priča sam Jelavić, navodno pripada rodbini jednog od otmičara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zagrebački Županijski sud Suđenje petorici za otmicu Ante Jelavića Slika nije dostupna Tko se nije skrio... Regija postaje pretijesna za kriminalce

Pronađen mercedes u kojem je Jelavić prevezen preko granice?

'Obavljamo određene aktivnosti oko slučaja Jelavić. Oni (policija) moraju okončati akciju tamo i provjeriti još dodatne stvari. No tek sutra ćemo vam moći dati informaciju o tome', rekao je glasnogovornik Uprave policije Federacije BiH Robert Cvrtak komentirajući navode da se na području Rame vodi policijska akcija. Svjedoci tvrde kako su pripadnici krim policije obavili očevid u kući u kojoj je Jelavić bio zatočen. U Rami se pak neslužbeno tvrdi kako je policija u pretresu obiteljske kuće Vlade Ćorića zvanog Baruna, za kojega se tvrdi da je jedan od otmičara Ante Jelavića, pronašla automobil mercedes u kojemu je Jelavić prevezen preko granice. Cvrtak je odbio komentirati neslužbene navode.

No, cijeli slučaj, i bez misteriozne kuće, prepun je zagonetki. Ni stručnjaci za sigurnost ne razumiju, primjerice, zašto bi danas netko oteo bivšeg političkog moćnika. 'Ne vidim nikakvoga valjanoga motiva za njegovu otmicu', rekao je Joško Morić, bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova koji je u svom je policijskom poslu Morić vidio svašta, ali Jelavićeva otmica i njemu je puna nelogičnosti.

>> Dvije osobe uhićene u 'slučaju Jelavić'

>> Jelavić tvrdi da ga je oteo Vlado Ćurić Barun

'Osoba koja je oteta ni ne pokušava zbuniti javnost. Čudno je da nitko nije ništa vidio, da nije primijetio gužvu i da nije vidio da neki čovjek ima problem', dodaje Morić. Na tržnici je s ključem, mobitelom i svim stvarima nakon otmice nedirnut ostao skupocjeni terenac, inače česta meta kradljivcima. 'To je preteška i prevelika stvar da bi u to krenuo netko zato što mora. Ja u tezu o ucjeni i prisili ne vjerujem', kaže Morić.

'Ova je otmica šlamperaj ili se njome željela skrenuti pažnja'

'To je priča koja nas vraća na Indijance i kauboje', kaže Morić. Otkupnina od milijun eura u roku 24 sata sve se rjeđe spominje. 'Ova otmica je ili šlamperaj, nečija loša organizacija ili organizirana da nekome skrene pažnju', rekao je Morić. Jelavić je nakon ovoga dobio policijsku zaštitu, a Morić smatra da bi to mogao biti cilj otmice. Osigurati Jelavića od mogućeg izručenja Bosni.

>> 'Policija neće komentirati tko je i je li uhićen'

'Možda netko drugi u Jelavićevo ime skreće pažnju hrvatskoj državi na problem i kaže brani ga Ustav, čuvate ga, a fizički ga ne čuvate, pa će ga netko oteti', smatra Morić. Svojevremeno je kružila priča kako hrvatsko podzemlje ima popis uglavnom djece određenih ljudi koje bi se moglo oteti. Otmice su, pojašnjava Morić motivirane obračunom kriminalnih organizacija ili pak željom da se u kratko vrijeme od pojedinaca izvuče novac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene