Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ćirilica u vukovaru

Šeparović: "Odluke Ustavnog suda moraju svi provoditi, odlučit ćemo o daljnjem postupanju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, ponovio je da odluke Ustavnog suda moraju poštovati sva tijela vlasti te najavio da će Ustavni sud odlučiti o daljnjem postupanju kada vidi odluku vukovarskog Gradskog vijeća. Ivan Penava brani odluku o odbijanju povećanja prava srpskoj nacionalnoj manjini te kaže da je time "100 posto ispoštovana odluka Ustavnog suda".

Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, komentirao je odbijanje vukovarskog Gradskog vijeća o povećanju prava srpskoj nacionalnoj manjini. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OŠTRO PRIOPĆENJE Promijenjen statut Vukovara, ćirilica prestaje biti ravnopravno pismo: "Tako to izgleda kada primjena prava ovisi o onome tko je na vlasti" Slika nije dostupna OGLASIO SE I SDSS Penava o padu broja Srba u Vukovaru: ''Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu''

"Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da Vlada Republike Hrvatske osigura njezino provođenje. Sva tijela državne vlasti i lokalne i područne (regionalne, samouprave dužna su u okviru svog djelokruga provoditi odluke Ustavnog suda", kaže Šeparović.

Dodaje da se Ustavni sud, u pravilu, suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke posljedice u predizborno vrijeme. "Pričekat ćemo odluku Gradskog vijeća Vukovara i njezino obrazloženje i onda odlučiti o daljnjem postupanju. Ustavni sud poziva na poštovanje Ustava i zakona te dijalog, međusobno uvažavanje i toleranciju te smirivanje tenzija", kaže Šeparović. 

Vukovarsko vijeće nakon burne sjednice je odbacilo povećanje prava srpskoj nacionalnoj manjini.

"Apsolutno je ispoštovana odluka Ustavnog suda. Održali smo sjednicu na ovu temu i donijeli zaključak. Da se odluke ne mogu odugovlačiti unedogled, osobni je stav predsjednika Ustavnog suda, a ne odluka. Odluka je danas 100 posto ispoštovana", poručio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Na sjednici se dogodio i incident kada je Srđan Kolar, vijećnik SDSS-a, Penavi uručio Statut Grada Vukovara ispisan na ćirilici, kojeg je Penava bacio na pod. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene