Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguće veće mjere zaštite granica

SLOVENSKI PREMIJER 'Situacija je napeta i eskalira jer Hrvatska ne poštuje dogovore!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Miro Cerar kazao je da ne isključuje eskalaciju mjera zaštite granice s Hrvatskom ako broj migranata koje se ih Hrvatska šalju na slovensku granicu ne bude smanjen.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak popodne da je stanje na slovensko-hrvatskoj granici vezano na novi migrantski val "napeto" te da Hrvatska ne poštuje dogovore o broju migranata koje može dovesti na granicu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U intervjuu za Delo 'Ići ću na čelu izbjegličke kolone, ako će nekoga strijeljati, neka strijeljaju mene' Slika nije dostupna Cerar o Hrvatskoj: 'Od članice Europske unije očekivao bih drukčije ponašanje'

"Stanje je napeto i eskalira jer Hrvatska ne poštuje dogovore i na našu granicu dovozi prevelik broj migranata", kazao je Cerar novinarima, dodavši da je to za Sloveniju neprihvatljivo.

MIGRANTI GUBE STRPLJENJE 'Bila su dva ružna incidenta, interventna policija je uspjela smiriti situaciju'

Iako za sada ne postoje znakovi da će Njemačka zatvoriti granicu za migrante, Slovenija će učiniti sve što treba da, ako bi se to dogodilo, u njoj ne ostane velik broj migranata koji bi mogao dovesti do unutarnjih problema, kazao je Cerar, dodavši da postoji komunikacija s Hrvatskom kako bi se sadašnji nesporazumi otklonili.

"Možemo primiti samo onoliko migranata u tranzitu koliko ih u kratkom vremenu možemo uputiti naprijed. Ne možemo ih primiti u broju koji ne bismo mogli zbrinuti", rekao je slovenski premijer.

Cerar je dodao da ne isključuje eskalaciju mjera zaštite granice s Hrvatskom ako broj migranata koje se ih Hrvatska šalju na slovensku granicu ne bude smanjen.

U BLATU, PROMRZNUTI ČEKAJU PRELAZAK GRANICE 'Ova hladnoća i kiša, na koje nismo navikli, najgore su'

"Potpuno zatvaranje granice nije moguće jer ni fizičke prepreke ne zaustavljaju ljude, ali ćemo zaštitu prilagođavati prilikama i uvoditi strožu kontrolu granice tehničkim sredstvima, a bude li potrebno policiji će pomagati i vojska", kazao je Cerar.

Slovenski mediji popodne javljaju da su slovenske vlasti vrlo nezadovoljne što je vlak koji je iz Opatovca trebao ići na Čakovec, a tvrde da ga ne mogu primiti, preusmjeren na željeznički prijelaz Dobova, a još nije jasno hoće li izbjeglice i migranti iz njega biti usmjereni na službeni prijelaz ili će pokušati ući preko zelene granice.

Državni tajnik na ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic, koji koordinira akcije vezane na izbjeglički val, popodne je na konferenciji za novinare kazao da Slovenija mora ograničiti dolazak izbjeglica jer se navodno, po njegovim riječima, smanjuje broj onih koje primaju Njemačka, Švedska i druge države. 

Pahor: Na granici s Hrvatskom prema migrantima moramo raditi isto što Austrijanci na našoj granici

Slovenija će morati uspostaviti isti režim tranzita migranata na granici s Hrvatskom kao i Austrija na granici sa Slovenijom, kako bi kontrolirala migrantski tok i ne bi ostala s velikim brojem migranata na svom teritoriju, izjavio je u ponedjeljak slovenski predsjednik Borut Pahor koji je posjetio izbjeglički centar Šentilj.

"U Sloveniju dolazi mnogo više migranata nego što smo sposobni zbrinuti", kazao je Pahor, dodavši da se Slovenija mora prilagoditi ritmu kojim izbjeglice i migrante prima susjedna Austrija koja je kao i Slovenija u schengenskom sustavu.

KRITIKE SLOVENIJI 'Ovo je kršenje ljudskih prava i produbljivanje humanitarne krize'

"Dok ih Austrija propušta trebamo ih kontrolirano propuštati i mi. No, ako na austrijskoj strani dođe do bitnog pooštravanja kontrole na granici, isti režim kontrole moramo odmah uvesti i mi", kazao je Pahor koji sutra odlazi u službeni posjet Belgiji.

Najavio je da će tom prilikom razgovarati u Bruxellesu i s dužnosnicima EU-a, te ih obavijestiti o trenutnoj situaciji s migrantskim valom.

Prema migrantima treba se ponašati humano, ali država mora djelovati odlučno kako bi zaštitila granicu, te osigurala red i stabilnost u državi, kazao je slovenski predsjednik.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je ranije u ponedjeljak da je stanje na slovensko-hrvatskoj granici vezano na novi migrantski val "napeto" te da Hrvatska ne poštuje dogovore o broju migranata koje može dovesti na granicu.

"Stanje je napeto i eskalira jer Hrvatska ne poštuje dogovore i na našu granicu dovozi prevelik broj migranata", kazao je Cerar novinarima, dodavši da je to za Sloveniju neprihvatljivo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene