Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Za zdravlje nas i nase djece"

Građani u Osijeku prosvjedovali zbog ekološke katastrofe: "Tražimo da se javno kažu sve činjenice bez prikrivanja"

Aktualno Galerija Prosvjed Prosvjed Foto: Ivan Peric/Cropix Prosvjed Prosvjed Foto: Ivan Peric/Cropix Prosvjed Prosvjed Foto: Ivan Peric/Cropix Prosvjed Prosvjed Foto: Ivan Peric/Cropix +11 Prosvjed Galerija 1/16 >>
Dvjestotinjak građana okupilo se u subotu na Trgu Slobode u Osijeku u 5 do 12 na mirnom prosvjednom skupu pod nazivom "Za zdravlje nas i naše djece", tražeći imena krivaca za ekološku katastrofu koja se dogodila nakon požara u tvornici za preradu plastike Drava International.

Prosvjed u Osijeku. Zbog velikog požara u tvornici Drava International građani su izašli na Trg slobode. Prosvjed je nazvan "Za zdravlje nas i naše djece", a glas su podigli zbog zagađenja zraka kojem su bili izloženi tjedan dana.

Organizatori prosvjeda ističu - nemaju ništa protiv rada tvornice, ali prema zakonima. Zato pozivaju na odgovornost i traže odgovore na pitanja.

Skup je organiziran na inicijativu građana predvođenih Katarinom Berki, koja je rekla da je prosvjed organiziran zbog nerada institucija i nemara vlasnika tvornice.

"Tražimo da se javno objavi tko je krivac za ovu ekološku katastrofu, da se javno kažu sve činjenice bez prikrivanja, a da se krivci kazne po zakonu", poručila je Berki zahtijevajući od nadležnih odgovor je li ova ekološka katastrofa mogla biti spriječena boljim radom inspekcije.

"Osnovna pitanja su tko je odgovoran za požar? Zašto se nije vršila bolja kontrola? Zašto su radnici radili do 20 do pet ujutro ako je požar počeo u 20 do jedan? I zašto se na vrijeme nije reagiralo kako treba, zašto institucije nisu odradile svoj posao ako je već par puta bila inspekcija u tvornici Drava?", dodala je.

Od stručnjaka se očekuje da objasne kakva je zdravstvena i ekološka situacija na području požarišta, kakav će utjecaj imati na pitku vodu te kada će se i kako sanirati cijelo područje zdravstvene ugroze.

Berki je istaknula da se očekuju i odgovori tko će i kako nadoknaditi štetu svima koji su je pretrpjeli i koji će imati dugoročne posljedice na svojim poljoprivrednim dobrima.

Pročitajte i ovo Napad na Gazu ogromni rizici za civile Izrael je vodio četiri rata s Hamasom, može li ih ovaj put zaustaviti: "Ne može izbrisati svakog pripadnika Hamasa, ali..."

"Tražimo izmjene zakona i pravilnika koji reguliraju skladištenje i uporabu potencijalno opasnih materija i sirovina, a koji bi ubuduće mogli spriječiti ovakve ekološke katastrofe kao i bolju kontrolu", istaknula je napominjući da se hitno trebaju evidentirati sve slične potencijalne ekološke opasnosti na području Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, kao i cijele Hrvatske.

Po njezinim riječima, mjesta koja predstavljaju ekološku opasnost moraju se premjestiti od naseljenog područja dovoljno da ne ugroze direktno zdravlje građana.

Predsjednik ekološke udruge Eko-karašica iz Belišća Dinko Župan podsjetio je da granica za ekološke katastrofe nema jer je radioaktivni oblak iz Černobila zagadio cijelu Europu, a radioaktivni cezij iz Fukušime došao je do Kalifornije.

"Da je vjetar tijekom požara u tvornici Drava International imao drugi smjer vjerojatno bi ovaj prosvjed danas bio u Valpovu ili Belišću", rekao je i napomenuo da se ne smije ovisiti o meteorološkim pojavama, već sustav mora biti postavljen tako da se ekološke katastrofe ne dogode.

Smatra da sve ovo proizlazi iz priče o lošem gospodarenju otpadom, osobito gospodarenju jednokratnom plastikom.

"U RH imamo određene pomake u gospodarenju otpadom, ali najgora situacija je s plastikom. Od 2018, godine, otkada plastika više nije potrebna Kini, postala je velik problem za cijelu Europu. Stoga tražimo hitno donošenje Pravilnika o jednokratnoj plastici", poručio je Župan naglasivši da smo to već trebali davno učiniti po uputama Europske unije, ali se odugovlači u Fondu za zaštitu okoliša.

Župan je upozorio da jako dugo konzumiramo plastiku kroz prehrambene proizvode, kozmetiku, morsku sol, koja izaziva niz autoimunih bolesti i karcinoma.

Predsjednik udruge Zeleni Hrvatske Zdravko Peko kaže da istrage predugo traju i da nema jasne slike kolike su ugroze tla i vode, a još se ne zna smiju li se konzumirati poljoprivredni proizvodi.

Pročitajte i ovo Kamenice Nije se vratio sa zahoda Pobjegao sa spoja, a da nije platio: "Pozvao sam te na piće, a ti si naručila 48 kamenica"

"Ekološka katastrofa pokazala je veliku slabost našeg sustava. Srećom vatrogasci su učinili velik posao", istaknuo je Peko držeći da je forenzika morala biti obavljena puno prije.

Upozorio je da Zavod za javno zdravstvo OBŽ nema ni ljude ni opremu, zbog čega su morali doći stručnjaci iz Andrije Štampara i Istre.

"Nije se smjelo dopustiti da četvrti grad u Hrvatskoj nema stručnjaka za ovakve ugroze, a ljudi žele znati što se dogodilo i kako će se sanirati i kako će se sanirati", zaključio je Peko.

Skup su podržali članovi osječkog ogranka Domovinskog pokreta na čelu s zamjenikom predsjednika Mariom Radićem, koji je ponovio da će i oni podržati zahtjev OBŽ o proglašenju ekološke katastrofe.

Nakon nešto više od jednoga sata prosvjednici su se mirno razišli s Trga slobode.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene