Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Zamjenik slovačkog premijera otkrio nove detalje o Ficovu stanju

pravedniji tretman

Novi pravilnik: Ispravljena velika nepravda prema jednom dijelu vozača

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ministarstvo zdravstva ispravilo je nepravdu prema profesionalnim vozačima koji imaju dijabetes i koji, do sada, nisu mogli raditi svoj posao.

Novim pravilnikom Ministarstva zdravstva, objavljenim u Narodnim novinama ukida se apsolutna diskriminacija prema dijabetičarima ovisnim o inzulinu u procesu dobivanja profesionalne vozačke dozvole, izvijestilo je u srijedu Zagrebačko dijabetičko društvo.

Ocijenivši novi pravilnik značajnim iskorakom u stvaranju inkluzivnog i pravednog društva, Zagrebačko dijabetičko društvo navelo je da je proces izrade i usuglašavanja pravilnika trajao dugo, no rezultat je više nego vrijedan čekanja.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Pregovori još traju Pregovori Plenkovića i Domovinskog pokreta u slijepoj ulici, HDZ žestoko po Milanoviću: "Komično je pratiti kako se koprca"

Osobe ovisne o inzulinu po novom pravilniku, koji stupa na snagu 8. svibnja, pod određenim uvjetima imaju pravo na profesionalnu vozačku dozvolu, što će, ocjenjuje udruga osigurati pravedniji tretman i veća prava za sve građane.

"Ta promjena, ne samo da doprinosi ekonomiji, pružajući priliku većem broju ljudi da se zaposli u sektoru vozačkog prijevoza, već također šalje snažnu poruku o inkluzivnosti i poštovanju različitosti u našem društvu", priopćilo je Zagrebačko dijabetičko društvo. 

Pročitajte i ovo Praznik rada na Bundeku zabava od jutra FOTOGALERIJA Grah, glazba i roštiljanje: Građani širom zemlje slave Praznik rada

Poručili su da svi građani, bez obzira na medicinsku dijagnozu, zaslužuju jednake prilike i poštovanje.

Nezadovoljni su, međutim što preporuke EU da se ovisnima o inzulinu produlji maksimalno trajanje osobne vozačke dozvole s pet na 10 godina nisu usvojene, ali se nadaju da će se to dogoditi u budućnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene