Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog novog zakona

Mirela Holy zaprijetila izlaskom iz SDP-a!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša SDP-ova ministrica zaštite okoliša Mirela Holy najavila je danas da će izaći iz stranke ako ne bude prihvaćena ideja o osnivanju Nacionalne parkovne agencije.

SDP-ova saborska zastupnica Mirela Holy najavila je danas kako će istupiti iz stranke ako Ministarstvo zaštite okoliša i prirode do drugog saborskog čitanja u Zakon o zaštiti prirode ne ugradi i odredbu o osnivanju Nacionalne parkovne agencije te ga na taj način uskladi s Planom 21 Kukuriku koalicije.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem" Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku"

"Smeta me što se u prijedlogu zakona odustalo od Nacionalne parkovne agencije koja je kičma reforme sustava zaštite prirode, odnosno upravljanja zaštićenim područjima iz Plana 21", pojasnila je Holy novinarima u Hrvatskom saboru.

>> 'Holy želi naštetiti Vladi, daje zlonamjerne i licemjerne izjave!'

"Ako se Zakon o zaštiti prirode ne korigira i uskladi s Planom 21, istupit ću iz stranke jer ne želim biti dio problema ako ne mogu biti dio rješenja", poručila je.

Nacionalna parkovna agencija bi, pojasnila je, objedinjavala sve nacionalne parkove i parkove prirode u jednu agenciju u kojoj bi se slijevala i financijska sredstva iz svih parkova, što je oko 400 milijuna kuna na godišnjoj razini i nije zanemariva svota, rekla je.

"Najvažnije je to što se s tim sredstvima mogu realizirati kapitalni projekti zaštite prirode", naglasila je Holy dodavši kako sadašnji sistem, nažalost, pogoduje klijentelizmu političkih stranaka i šerifa na lokalnim razinama i služi za financiranje određenih projekata koji nemaju nikakve veze sa zaštitom prirode.

Od interesa države je da ima jedinstven model upravljanja zaštićenim područjima jer bi se na taj način doista financirali samo i isključivo projekti zaštite prirode i održivog razvoja područja koja gravitiraju tim parkovima, poručila je.

Osnivanjem Nacionalne parkovne agencije smanjio bi se broj upravnih vijeća i ravnatelja parkova, a kako su u sklopu agencije i zaposlenici, to znači da bi čuvari prirode iz jednog parka mogli biti iskorišteni u bilo kojem parku na teritoriju Hrvatske, rekla je.

Iako je Klub zastupnika SDP-a podržao prijedlog Zakona o zaštiti prirode, SDP-ova zastupnica Mirela Holy poručila je tijekom jučerašnje saborske rasprave kako ga ona neće podržati jer nije u skladu s Planom 21 te se njime neće provesti reforma politike zaštite prirode. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene