Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štetna praksa

Zbog rada na crno Hrvatska izgubila 40 milijardi kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je u proteklih desetak godina zbog rada na crno izgubila više od 40 milijardi kuna neuplaćenih doprinosa, istaknuo je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić govoreći o rezultatima Inspekcije rada u 2014. godini, koja je proglašena godinom borbe protiv rada na crno.

Rad na crno štetan je za radnike, poslodavce i državu, stoga želimo podići svijest u hrvatskom društvu da se neuplatom doprinosa radnici zakidaju za buduće mirovine, državni proračun gubi novac, a poslodavci imaju nelojalnu konkurenciju, rekao je Mirando Mrsić na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Mrtve svinje Svinjska kuga Mrtve svinje nisu ležale vani samo na jednom mjestu: ''To ne može razumjeti ministrica koja je iz Metkovića'' Nastavlja se rušenje na obali - 2 Rušenje na obali Bespravna gradnja: "Postoje ljudi kojima ništa nije sveto jer ih i država stimulira da budu kriminalci"

Procjena je da se u Hrvatskoj oko 30 posto rada nalazi u "sivoj zoni", pa će država protiv toga djelovati preventivno (kampanja), represivno i kurativno (zakonska rješenja koja se donose kako se rad na crno ne bi isplatio), najavio je Mrsić te izrazio zadovoljstvo što su borbu protiv rada na crno podržali i socijalni partneri.

Mrsić je pohvalio rad Inspektorata u zadnje vrijeme, nakon što su inspektori dobili veće ovlasti, primjerice oduzimanja dokumenata i video nadzora, a njihovoj efikasnosti pomaže i to što nadzor sada mogu provoditi bez službenih odora i u neoznačenim vozilima. Osim toga, inspektor može dobiti izjavu radnika o nepravilnostima i izvan radnog mjesta.

Inspektorat rada u veljači ove godine proveo je 1846 inspekcijskih nadzora od kojih 1052 na području radnih odnosa te 794 u zaštiti na radu, rekao je Mrsić.

Inspekcija rada utvrdila je nakon provedenih nadzora da su najčešće nezakonitosti rad bez prijave na obvezna osiguranja (63 radnika), bez ugovora o radu (70), odnosno kašnjenje s prijavom (11).

Česti su i nepoštivanje radnog vremena i vremena za odmor, neuručivanje obračuna, odnosno neisplata plaća, te rad stranaca protivno Zakonu o strancima.

Također je 71 radnik zatečen u nezakonitom prekovremenom radu i preraspodijeljenom radnom vremenu, dok je 57 radnika bilo onemogućeno u korištenju odmora u propisanom trajanju, rekao je Mrsić.

Mrsić: Ja sam za financiranje projekata iz EU fondova koji otvaraju radna mjesta

Osim toga, 503 radnika nisu dobili čak ni minimalnu plaću, 103 nisu dobili obračun plaće, a zabilježeno je i neplaćanje prekovremenog rada.

U veljači su inspektori donijeli prekršajne naloge, odnosno podnijeli optužne prijedloge zbog 264 utvrđena prekršaja, te donijeli ukupno 52 rješenja. U vezi nezakonitosti s područja zaštite na radu podnijeli su optužne prijedloge zbog 129 prekršaja i donijeli ukupno 195 rješenja, kazao je Mrsić.

Ministar je najavio strožu kontrolu uplate doprinosa, pa će se provjerom tzv. JPP obrazaca vidjeti jesu li poslodavci doista uplaćivali doprinose kako je to navedeno u obrascima.

Inspektorat je proveo i ciljanu akciju u noći s 28. veljače na 1. ožujka kod 84 poslodavaca u pekarstvu, ugostiteljstvu i trgovini. Utvrđene su nezakonitosti kod njih 35, odnosno 41 posto, uglavnom nezakonitog zapošljavanja i neprijavljivanja radnika, nepoštivanja odmora i nezakonitog noćnog rada maloljetnika.

Inspektori su stoga donijeli prekršajne naloge za 72 prekršaja i izdali 17 rješenja, rekao je Mrsić.

Naglasio je kako u suzbijanju rada na crno očekuju bolju suradnju svih, od socijalnih partnera do građana, te napomenuo da se rad na crno može prijaviti na besplatni broj 0800 4949. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene