Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISPOVIJEST MLADIĆA

VIDEO Radi tri posla na crno: 'Drugačije ne mogu pronaći posao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar rada Mirando Mrsić objavio je rat radu na crno. Samo lani inspektori su zabilježili 23.548 prekršaja. No tko su radnici koji rade na crno? Donosimo vam ispovijest jednog od njih...

Kontrole inspektora rada od sada će biti češće, a kazne strože. No tko su radnici koji rade na crno? Donosimo vam ispovijest jednog od njih. Mladića koji čak tri posla obavlja bez papira. On zna da krši zakon, no tvrdi da posao u struci drugačije ne može naći. 'Radom na crno se najbrže dolazi do prihoda, nema birokracije, obaveza, prihod najbrže dolazi u moj džep', rekao je radnik na crno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neujednačena primjena Policija oduzela 1148 vozila: U nekim dijelovima Hrvatske ćete proći gore, evo o čemu to ovisi Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne

Ovaj mladi Hrvat čak tri posla obavlja na crno. Fotografira, snima i povremeno radi kao DJ. Zna da krši zakon, no do legalnog posla u struci, kaže, gotovo je nemoguće doći. 'Poslovi su već pripremljeni za nekakve rođake, koji čekaju da ulete u posao jer su to uglavnom obiteljski poslovi', dodaje.

Mirando Mrsić najavio: Oštrije ćemo kažnjavati rad na crno

Lovu u mutnom odzvonilo je, kaže ministar Mrsić. 'Neisplata plaća, isplata djela plaće minimalca, a ostalo ispod stola, nepoštivanje radnog vremena, neprijavljivanje radnika, sve je to nelojalna konkurencija koja šteti i gospodarstvu i državi i radnicima koji su zaposleni na takav način', rekao je ministar Mirando Mrsić.

Inspektori rada na razini cijele Hrvatske pojačavaju kontrolu. Na vrata poslodavaca stizat će po prijavi, ali i sistemski. Uvest će se i besplatni telefonski broj za prijavu rada na crno. Još lani inspektori su obavili 14.143 nadzora nad poslodavcima i zabilježili 23.548 prekršaja.

Iskustvo s inspekcijom imao je i naš sugovornik. 'Bilo je takvih slučajeva, uglavnom su te inspekcije najavljene i prilikom toga se srede papiri. Na primjer, poslodavac navede što manju cijenu rada i pri tome što manje novca da državi u proračun', kaže radnik na crno.

Radnik koji radi na crno bit će udaljen s posla, a ako je stranac, platit će i novčanu kaznu od 500 do 5.000 kuna. Dok su kazne za poslodavce od 60.000 do 100.000 kuna. 'To je jedan od najtežih prekršaja zakona o radu, ali želimo to još pojačati tako da će to ja između dva čitanja još pooštriti tu kaznu', rekao je ministar Mrsić.

'Mislim da bi to bilo u redu da se napokon uvede nekakav red. Jeste, najbrži je način rad na crno, ali ako bi se plaće povećale i ako bi se zabranio taj rad na crno mislim da bi stvari išle na bolje', rekao je radnik. A dok se red ne uvede, i pod cijenu rizika, ovaj će mladić nastaviti raditi na crno jer je alternativa, smatra, samo jedna - pokušati živjeti bez ikakvih prihoda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene