441524
441524
441524
441524
441524

Mrsić: HDZ je poručio da mu nije stalo do mladih

  • , 27.06.2016., 12:25
  • Autor:
  • komentara

Povodom najave o ukidanju pojedinih mjera zapošljavanja, SDP-ov Mirando Mrsić na konferenciji za novinare poručio je kako HDZ ovim postupkom pokazuje kako ne mari za mlade.

 
 
 
 
(Ne)aktivno zapošljavanje mladih (Video: Dnevnik Nove TV)
(Ne)aktivno zapošljavanje mladih (Video: Dnevnik Nove TV)

Član Predsjedništva SDP-a Mirando Mrsić na temu ukidanja mjera za zapošljavanje rekao je kako su već upozoravali HDZ da u proračunu neće biti dovoljno sredstava za nezaposlene te da je ovo dodatni udarac na mlade i poticaj da napuste Hrvatsku.

 

Mrsić smatra kako je ovo posljedica nerada ove Vlade.  

'Prioritet bi trebao biti zapošljavanje mladih ljudi i sprječavanje da oni odu iz Hrvatske'

'Upozoravali smo da 280 milijuna koje su u proračunu su premalo za ove mjere, na što je HDZ uvjeravao da će biti dovoljno. Znači HDZ je time lagao građanima, mladim ljudima. Ne samo da je lagao nego je i onemogućio mladima da dobiju posao u Hrvatskoj i proučio im: izvolite tražiti radna mjesta izvan Hrvatske', rekao je Mrsić.

Smatra da je stručno osposobljavanje bilo jedno od najboljih načina kako omogućiti mladima da steknu iskustvo i dobiju posao. 'Ovo je vrlo loše i nije se trebalo dogoditi', kaže Mrsić dodajući kako je očito da mladi nisu prioritet HDZ-a.

Preko 37.000 je prošlo kroz mjeru stručnog osposobljavanja, a 60% ih je pronašlo posao nakon toga. Samozapošljavanje je isto mjera, više od 70% mladih koji su bili u toj mjeri koji su radili dvije godine i još sa zavoda za zapošljavanje povlačili nezaposlene, što znači da su još dodatno zapošljavali.

Podsjetio je kako je financiranje iz države ima veći obuhvat nego mjere iz europskih fondova. 560 milijuna kuna je bilo utrošeno prošle godine na mjere zapošljavanja, a od toga je oko 117 milijuna bilo iz europskog socijalnog fonda.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za zapošljavanje obustavlja dio programa mjera aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini koji se financiraju iz državnog proračuna pa se tako HZZ primjerice obustavljaja zaprimanje i odobravanje zahtjeva za potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje, kao i za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Takvu je odluku, nakon što je sredinom lipnja Gospodarsko-socijalno vijeće primilo na znanje prijedlog privremene obustave dijela Programa mjera aktivne politike zapošljavanja, donijelo Upravno vijeće HZZ-a na sjednici održanoj u četvrtak, a iz HZZ-a ga objašnjavaju raspoloživim sredstvima državnog proračuna za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini.

Privremeno se obustavlja dio programa mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti HZZ-a u 2016. godini financiranih iz sredstava državnog proračuna i to za pet mjera - potpore za zapošljavanje; potpore za samozapošljavanje; potpore za usavršavanje; stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (tzv. mrsićevci); te javni radovi.

Predizborni planovi

Osim o ukidanju mjera za zapošljavanje, Mrsića su novinari pitali i o predizbornim planovima SDP-a. On je rekao kako je moguće proširenje koalicije predvođene SDP-om te kako su se razgovori vodili s HSS-om, međutim iz HSS a još nisu dobili odgovor.

Mrsić će osvrnuo na HDZ te rekao kako SDP-u nije važno tko je na čelu HDZ-a, te su im bitni građani, a oni znaju kako je HDZ vodio ovu zemlju proteklih šest mjeseci. 'Smatram da su doveli zemlju u vrlo lošu situaciju', rekao je Mrsić.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se