441476
441476
441476
441476
441476

Mladi strahuju za svojih 2.400 kuna - 'Bez te mjere je vrlo teško naći posao'

  • , 27.06.2016., 07:09
  • Autor:
  • komentara

Mladi su teško prihvatili vijest o ukidanju stručnog osposobljavanja, odnosno rada za 2.400 kuna. Tragom toga, zatražili smo odgovor Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

 
 
 
 
Ima li novca za mjere zapošljavanja? (Video: Dnevnik Nove TV)
Ima li novca za mjere zapošljavanja? (Video: Dnevnik Nove TV)

Nakon fakulteta najčešća opcija studentima je stručno osposobljavanje i rad za 2.400 kuna.

'Ona pruža neku sigurnost. Da nakon faksa imaš nešto odakle ćeš krenuti', smatra Martina, studentica na FER-u.

'Mladi mogu početi od nekuda. Bez te mjere je vrlo teško naći posao i teško se zaposliti', slaže se i student građevine Josip.

No za nova stručna zapošljavanja, u proračunu više nema novca. Kao ni za nove potpore za zapošljavanje, samozapošljavanje, usavršavanje i javne radove. Iz HZZ-a umiruju - mjere se nastavljaju, ali umjesto državnim, plaćat će se europskim novcem. No, promjena će biti.

'Ured kojemu je trebao inženjer građevine, uzeo je mladu osobu kako bi besplatno imao kvalitetnog radnika bez troškova, a radnici s VSS-om su radili za 2.400 kuna. Time je u potpunosti zaustavljeno klasično zapošljavanje mladih. Dakle, mjera će i u budućnosti ostati, ali bitno redefinirana', priopćeno je iz HZZ-a.

Na pitanje 'hoće li se mladi ljudi i nakon 23.6. 2016. godine moći prijaviti za stručno osposobljavanje' iz HZZ-a odovaraju kratko - da.

No, bivši ministar rada i saborski zastupnik SDP-a Mirando Mrsić upozorava da se primjerice stariji od 29 godina više neće moći stručno usavršavati.

'Svaka mlada osoba koja je radila nešto drugo i izvan struke neće moći koristiti mjeru koju smo mi proširili na javni sektor i također će biti ograničena. Prema tome ovo znači ukidanje stručnog osposobljavanja u Hrvatskoj što je sramota', napominje Mrsić.

U Ministarstvu tvrde - mijenjaju se mjere koje nisu imale uspjeha. A Mrsić uvjerava - 60 posto mladih nakon stručnog osposobljavanja dobilo je posao u roku od godina dana. Među njima je i 27-ogodišnja Tena Erceg, stručni suradnik psiholog.

'Vidljivo je da nisu svi bili te sreće i da su nakom stručnog osposobljavanja ostali osposobljeni, ali na burzi', smatra Tena.

A život bez burze - ono je što će mlade zadržati u Hrvatskoj.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se