Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Minska opasnost u sezoni branja gljiva i kestena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski centar za razminiranje (HCR) upozorio je da tijekom listopada velik broj ljubitelja prirode, posebice gljivara i lovaca, skupljača, plodova, berača kestena te poljoprivrednika odlaze u prirodu i stoga upozorava na oprez u minski sumnjivim područjima.

Važno je poštivati i čuvati oznake minske opasnosti odnosno velike table minske opasnosti, kojih je na prostoru naših 111 gradova i općina koji se nalaze u minski sumnjivom prostoru (MSP) postavljeno više od 13.000, uz velik broj dopunskih oznaka, koje upućuju na minsku opasnost, priopćio je HCR.

Pročitajte i ovo Kruzer u Splitu Počela sezona U Splitu sve vrvi gostima: "Hoteli i privatni iznajmljivači vrlo su zadovoljni brojkama" Otkrivena velika mina u lošinjskom akvatoriju: Opsežna akcija u tijeku - 2 uklanjanje opasnosti FOTO Pogledajte kako izgleda velika mina kod hrvatskog otoka: Evakuirali stanovnike, akcija u tijeku

Od 1998. do danas u periodu rujan-studeni u obavljanju
poljoprivrednih radova, lovu i ribolovu te pripremanju ogrijeva za
zimski period stradale su ukupno 52 osobe. U ovoj godini do danas zabilježeno je 6 minskih incidenata u kojima je stradalo 6 osoba, od čega su 3 osobe smrtno stradale, ističese u priopćenju.

Svakako da je obilježenost prostora, informiranost lokalne uprave i samouprave te policijskih uprava putem preciznih karata i CD-a, korištenjem Internet stranica HCR-a (http://www.hcr.hr ) te različitim edukacijskim programima, znatno pridonijela smanjenju minskih incidenata.

Kako je priopćio HCR, završnom revizijom MSP-a on je precizno utvrđen i trenutno je manji od 1000 četvornih kilometara, točnije 997. Važno je ponovo istaknuti da je u ukupnom MSP-u u njegovoj strukturi upravo najviše šumskog, poljoprivrednog i pašnjačkog prostora, koji je sada u svim mogućim aktivnostima najviše korišten.

Iz HCR-a apeliraju da se pri svakoj namjeri kretanja po granicama minsko sumnjivim prostorima informira kod lokalne samouprave, gradova i općina, županjskih koordinatora razminiranja, policijskih uprava, uprava nacionalnih parkova i parkova prirode ili u upravama šumarija i dakako u podružnicama Hrvatskog centra za razminiranje u Zadru,
Karlovcu i Osijeku te ističu upozorenje "Poštujte znakove minske
opasnosti, jer njihovo otuđivanje za nekoga može biti kobno".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene