Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bilateralno pitanje

Ministrica vanjskih poslova pozdravila Junckerovu izjavu o arbitraži sa Slovenijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska pozdravlja izjavu predsjednika Europska komisije Jean-Claude Junckera na sastanku sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom kako je spor Hrvatske i Slovenije oko granice prije svega bilateralno pitanje dvije zemlje, rekla je u utorak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u ponedjeljak i da granični spor između Hrvatske i Slovenije nije samo bilateralno pitanje, već utječe na cijelu Europsku uniju koja nastavlja posredovati na temelju arbitražne presude.

Pročitajte i ovo Borut Pahor i Jean-Claude Juncker (Foto: AFP) SASTANAK S PAHOROM Juncker uputio ozbiljno upozorenje: "Granični spor Hrvatske i Slovenije utječe na čitavu EU, to je puno važnije nego što se misli" Borut Pahor (Foto: AFP) Razgovor s Junckerom "Jedino i definitivno rješenje": Pahor u Bruxellesu o primjeni arbitražne odluke

Hrvatska ministrica smatra kako je Juncker tom izjavom potvrdio da je prvenstveno riječ o bilateralnom sporu između dviju zemalja.

"Pozdravljamo izjavu predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera kojom Europska komisija prije svega ostaje dosljedna stavu da se radi o bilateralnom pitanju između dviju članica Europske unije, što je na tragu ranijih izjava koje je Europska komisija dala, te podupire bilateralne razgovore i dijalog Hrvatske i Slovenije", rekla je Pejčinović Burić.

Hrvatska ministrica istaknula je kako "Europska komisija pritom poziva i na neprihvatljivost poduzimanja jednostranih mjera, za što se i mi zalažemo."

U tom smislu je neprihvatljiva najava slovenske strane o upućivanju novčanih kazni hrvatskim ribarima koji ribare u hrvatskom teritorijalnom moru na područjima gdje tradicionalno ribare otprije i nakon 1991. godine, ocijenila je Pejčinović Burić i napomenula da ''ukoliko bi najavljeno kazne zaista počele pristizati hrvatskim ribarima, treba znati da i mi imamo evidentirane sve prekršaje o nedopuštenom prelasku granice na moru i nedopuštenom ribolovu od strane slovenskih ribara".

Glede ovog bilateralnog pitanja u kontekstu Europske unije, "držimo važnim naglasiti da se ovdje radi o dvije države članice Europske unije koje kao takve imaju odgovornost otvorena bilateralna pitanja riješavati dijalogom na odgovoran miran i konstruktivan način", rekla je ministrica.

Hrvatska ustraje na potrebi nastavka dijaloga te u tom smislu postoje bilateralni kontakti sa slovenskom stranom, rekla je Pejčinović Burić i napomenula da će premijer Plenković sljedećeg mjeseca biti na sastanku u Europskoj komisiji na poziv predsjednika Junckera na kojem će se razmatrati sva važna pitanja od ineteresa za Europsku unijiu te pitanja od zajedničkog interesa za Hrvatsku i Komisiju.

Juncker je u ponedjeljak također rekao da Komisija "ne želi incidente" između dviju država. "Ne želim da se događaju incidenti između dvije zemlje. Mi smo sada u razdoblju kada moramo provjeriti kako možemo napraviti pomak u pravcu provedbe arbitraže i ne bih želio da dvije zemlje uđu u sukob."

Dodao je da hrvatsko-slovenski granični spor nikoga drugog u Europi ne zanima i da nitko ne zna o čemu se zapravo radi.

Za jednu zemlju to je bilateralno pitanje, a za drugu europsko, ali u sadržajnom smislu "razlike su vrlo male", rekao je predsjednik EK-a.

"Razlike su vrlo male. To nije veliki problem. To je problem koji nikoga drugog ne interesira i to treba znati. To me vodi zaključku da je buduće proširenje na zapadni Balkan u rukama Hrvatske i Slovenije", rekao je Juncker.

Juncker je krajem studenoga zadužio prvog potpredsjednika Fransa Timmermansa da posreduje u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije i pokuša približiti stajališta dviju zemalja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene