Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To ide na njegovu diku i ponos'

Jakovinu pogodilo što prosvjednici kažu da nemaju ni za rajčice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog prijetnji, obiteljsku kuću ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine u Bukovlju kod Slavonskog Broda čuvaju pripadnici specijalne policije. Za Dnevnik NOVE TV, ministar kaže kako ga nije strah.

Interventna policija čuva kuću i prodanu poljoprivrednu ljekarnu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine u Bukovlju. 'To nije bio moj zahtjev. Mislim da je to redovno postupanje MUP-a jer je bilo nekakvih prijetnji', rekao je Jakovina.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca"

Na pitanje je li ga strah, ministar odgovara: 'Ne nije, nikad me u životu nije bilo strah. Ni kad sam bio specijalac, ni kad sam radio koji dio posla u svojoj karijeri, a još manje danas.'

>> Ministarstvo evidentiralo više traktora nego prosvjednika

Na cestama je više traktora nego prosvjednika, tvrdi ministar. 'Ako uzmemo da imamo gotovo 192 obiteljskih gospodarstava, oko 105 tisuća prima neki oblik potpora, onda vidimo kako se radi o malom broju nezadovoljnika', rekao je Jakovina.

Izjava jednog od njih, da imaju slanine i kruha, ali da nemaju ni za rajčicu, kod ministra je naišla na oštru reakciju. 'To me kao Slavonca posebno pogodilo jer u bogatoj i ravnoj Slavoniji gdje svaka kuća u selu ima svoj vrt i okućnicu i ima domaće životinje, reći da se nema za što kupiti rajčica, ide na diku i ponos tom uglednom poljoprivredniku. Moji roditelji su bili profesori, prosvjetni radnici i uvijek smo imali paradajz za svoje potrebe u svom vrtu', kaže Jakovina.

'Poticaji nisu plaća'

Novca za dodatne poticaje nema, a rekao je to, kaže Jakovina, i predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore s kojima je jučer razgovarao. 'Poticaji nisu plaća poljoprivrednim proizvođačima. To je potpora dohotku. Oni u svojoj proizvodnji moraju biti konkurentni i dobri, a potpore ih u tome čine boljima. Poljoprivredni proizvođači su danas poduzetnici i tako se moraju ponašati', rekao je Jakovina.

Razgovor nastavljaju u ponedjeljak, no, čini se, bez ministra financija i premijera. 'Ja sam resorni ministar i vodim ministarstvo poljoprivrede. Ja sam član Vlade i predstavljam Vladu. Konzultacije koje ću napraviti s kolegama u Vladi ili informirati premijera druga su stvar, ali na pozive dijela nezadovoljnih poljoprivrednika, ne vidim razlog da se radi jedan takav sastanak', kaže Jakovina.

Premijera je kaže, brifirao. 'Čuo sam se s njim i imam punu potporu načinu na koji radim i vodim ovo ministarstvo', kaže Jakovina. Na sastanku u ponedjeljak, Jakovina će ponuditi određene mjere, no koje, ne otkriva. Ali dodatnih isplata iz proračuna, uvjerava, neće biti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene