Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija čuva kuću ministra Jakovine

Ministarstvo evidentiralo više traktora nego prosvjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blokade prometnica u Slavoniji se nastavljaju. U njima sudjeluje, prema izvještaju Ministarstva poljoprivrede, veći broj traktora nego prosvejdnika.

Kuću ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine u Bukovlju pored Slavonskog Broda od danas čuvaju policajci. Kako su za Novu TV rekli u brodsko-posavskoj Policijskoj upravi, nisu primljene nikakve konkretne prijetnje, već su policajci pred ministrovim domom jer je 'takva sigurnosna procjena'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Seljaci dali ultimatum Vladi 'Linić nam je dao do znanja da možemo svi pomrijeti, ali novac dobiti nećemo' Slika nije dostupna Žele sastanak s Milanovićam Seljaci prijete prekidom pregovora

>> Prosvjed seljaka u Đakovu

Sve je to zasigurno povezano s prosvjedima nezadovoljnih slavonskih seljaka, čiji predstavnici na jučerašnjim sastanku s Jakovinom nisu postigli nikakav dogovor. Novu su rundu pregovora zakazali za ponedjeljak, a na njoj zahtijevaju prisutnost premijera Zorana Milanovića i ministra financija Slavka Linića.

Seljaci tvrde da im je isplaćeno 40 posto manje poticaja. Do jučer ministar poljoprivrede je tvrdio da su poticaji isplaćeni u cijelosti. Jučer je na pregovorima ministar priznao dug, ali i priznao da je državni proračun u teškom stanju. 'O kakvom je ministru riječ govori podatak da ćemo prvi razgovor o žetvi imati 12. kolovoza kad je žetva odavno završila. Žalosno i sramotno. Ministar je izobećavao svašta, a konkretno ništa. U ponedjeljak na razgovorima očekujemo i premijera i ministra Linića jer situacija u hrvatskoj poljoprivredi nikad nije bila gora', kazao je predsjednik Poljoprivredne komore Brodsko-posavske županije Antun Vrkljan.

Ocijenio je i da bi neuspjeh prosvjeda značio kraj domaće poljoprivrede.

Oni su još jučer u nekoliko županija počeli s blokadama prometnica, a to se nastavlja i danas.

Prema izvješću Hrvatskog autokluba, zatvoreni su ulaz i izlaz na autocestu A3 na čvorovima Nova Gradiška, Lužani i Velika Kopanica te se promet zasad preusmjerava na čvorove Okučani i Slavonski Brod.

Zatvorene su i državna cesta D7 u Velikoj Kopanici i Čemincu, D51 u Novoj Gradiški, D55 Županja-Orašje i županijska cesta ŽC4244 u Lužanima.

 

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je danas kako je prema njihovim podacima u 14:30 sati na području šest županija u kojima prosvjeduju poljoprivrednici evidentirano ukupno 307 prosvjednika i 431 traktor. Iz resornog ministarstva istodobno navode kako je u Hrvatskoj registrirano 192.412 poljoprivrednih gospodarstava, a njih 105 tisuća su korisnici nekog oblika potpore.

 

Iako ministra Jakovinu smatraju nesposobnim, demantiraju da su mu na bilo kakav način prijetili. 'Pa nećemo valjda vilama na njega', rekao je jedan poljoprivrednik.

Žale se da su im smanjeni poticaji, da su prevareni za cijenu pšenice te da u takvim uvjetima ne mogu ni opstati, a kamoli biti konkurentni na tržištu Europske unije. Kažu kako su im blokade jedina opcija jer će, ako se nešto uskoro ne promijeni, propasti. Pritom napominju kako su spremni na različite modele pomoći, nije da traže samo i isključivo novac.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić kaže kako razumije poljoprivrednike, ali kaže i da treba nastaviti razgovarati.

MUP: Blokade su nezakonite

Inače, sve blokade prometnica su nezakonite iz barem dva razloga, na što je upozorilo i Ministarstvo unutarnjih poslova. S jedne strane, svaki bi prosvjed trebalo najaviti pet dana unaprijed, što seljaci nisu učinili, a s druge strane, zakonom je izričito zabranjeno blokiranje prometnica.

'Prosvjednici su današnjim prosvjedom prekršili odredbe Zakona o javnom okupljanju, ali i Zakona o sigurnosti prometa na cestama', upozorili su u MUP-u, apelirajući na seljake da odblokiraju promet i svoje ponašanje usklade sa zakonom.

Naš reporter u Čemincu vidio je barem jednog policajca kako snima mjesto gdje je blokiran promet.

Prosvjednici su građane zbog svega zamolili za razumijevanje. Kažu da oni nisu ljudi koji žive od poticaja te da ih posebno boli što u zemlji koja ima takvo bogatstvo oni nisu u stanju prehraniti ni svoje obitelji, ni sugrađane.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene