448722
448722
448722
448722
448722

Ministarstvo zaštite okoliša: Nema opasnosti za ljude i okoliš, traži se rješenje za preostale kemikalije u Dini

  • , 01.09.2016., 19:23
  • Autor:
  • komentara

Načelnica Omišlja Mirela Ahmetović upozorila je na problem čuvanja i zbrinjavanja preostalih kemikalija u Dini Petrokemiji, a iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode ocijenili su da uskladištene kemikalije nisu opasne za stanovništvo i okoliš te da se traži rješenje za njihovo uklanjanje.

 
 
 
 
DINA Petrokemija (Dnevnik.hr)
DINA Petrokemija (Dnevnik.hr)

Načelnica Omišlja Mirela Ahmetović upozorila je u četvrtak na problem čuvanja i zbrinjavanja preostalih kemikalija u Dini Petrokemiji, u kojoj je prekinut stečajni postupak i tvrtka se briše iz sudskog registra, a iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode ocijenili su da uskladištene kemikalije nisu opasne za stanovništvo i okoliš, da se traži rješenje za njihovo uklanjanje te da u Dini do daljnjega ostaju djelatnici AKD zaštite.

Nakon odluke Skupštine vjerovnika u lipnja ove godine prekinut je stečajni postupak u Dini Petrokemiji, a rješenje je potkraj kolovoza postalo pravomoćno pa se ta tvrtka briše iz sudskog registra.

Načelnica Općine Omišlja Mirela Ahmetović rekla je u četvrtak na konferenciji za novinare kako više, budući da se Dina briše iz sudskog registra, nema odgovorne osobe za to postrojenje, a objekt u kojem je još veća količina vinil-klorid-monomera i drugih kemikalija nadziru dva zaštitara bez ikakve osnove. Upozorila je da kemikalijama ne smiju rukovati fizičke osobe, nego ovlaštena tvrtka te je podsjetila da je Državno odvjetništvo poslalo lani Ministarstvu zaštite okoliša i Ministarstvu unutarnjih poslova zahtjev za hitnim postupanjem.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša za inspekcijske poslove Matija Tvrtko Drmić - na pitanje o čuvanju i zbrinjavanju kemikalija u Dini - odgovorio je da su trenutačno na postrojenju Dine Petrokemije djelatnici društva AKD zaštite, koji ondje ostaju do daljnjega. "Kemikalije su uskladištene te ne predstavljaju opasnost za stanovništvo i okoliš", rekao je Drmić.

Istaknuo da je da više od 50 posto kemikalija, prema popisu koje je sastavila stečajna upraviteljica, uklonjeno, a radi se na tome da se uklone i preostale kemikalije. "Sigurnost i zdravlje naših građana su nam na prvome mjestu, a to smo i pokazali svim aktivnostima na rješavanju tog problema tijekom prošlih mjeseci", dodao je.

Iz ministarstva su priopćili da traju razgovori u vezi s daljnjim angažmanom AKD-a na čuvanju postrojenja Dine. Skupština vjerovnika Dine odlučila je prekinuti stečajni postupak jer se nijedan vjerovnik nije očitovao o tome da bi dao predujam od pet milijuna kuna, koliko je potrebno da bi se on nastavio. Stečaj je otvoren u srpnju prošle godine, nekoliko godina nakon što je prestala proizvodnja. U pogonima je ostala veća količina kemikalija, a sredinom travnja u kutinsku Petrokemiju prevezene su četiri tone klora. Imovina Dine procijenjena je na 463,8 milijuna kuna, gotovo sve nekretnine, postrojenja i oprema opterećeni su hipotekama, a najveći razlučni vjerovnici su Hypo Klagenfurt, Hypo Zagreb, HBOR, Republika Hrvatska i HEP.

Bivša stečajna upraviteljica Marija Ružić rekla je uoči prekida stečaja država po zakonu, preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dužna čuvati i zbrinuti preostale kemikalije u Dini. Dodala je da će se imovina te tvrtke - zemljište i postrojenja - kojom će dalje raspolagati razlučni vjerovnici prodavati u ovršnom postupku po ovršnome prijedlogu vjerovnika na riječkome Trgovačkom sudu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se