Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem čuvanja kemikalija

Ministarstvo zaštite okoliša: Nema opasnosti za ljude i okoliš, traži se rješenje za preostale kemikalije u Dini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnica Omišlja Mirela Ahmetović upozorila je na problem čuvanja i zbrinjavanja preostalih kemikalija u Dini Petrokemiji, a iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode ocijenili su da uskladištene kemikalije nisu opasne za stanovništvo i okoliš te da se traži rješenje za njihovo uklanjanje.

Načelnica Omišlja Mirela Ahmetović upozorila je u četvrtak na problem čuvanja i zbrinjavanja preostalih kemikalija u Dini Petrokemiji, u kojoj je prekinut stečajni postupak i tvrtka se briše iz sudskog registra, a iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode ocijenili su da uskladištene kemikalije nisu opasne za stanovništvo i okoliš, da se traži rješenje za njihovo uklanjanje te da u Dini do daljnjega ostaju djelatnici AKD zaštite.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tempirana bomba VIDEO Krk: Bez nadzora tisuću tona opasnih plinova i kemikalija Slika nije dostupna Komadina: Neriješeno stanje u Dina-Petrokemiji traje predugo!

Nakon odluke Skupštine vjerovnika u lipnja ove godine prekinut je stečajni postupak u Dini Petrokemiji, a rješenje je potkraj kolovoza postalo pravomoćno pa se ta tvrtka briše iz sudskog registra.

Načelnica Općine Omišlja Mirela Ahmetović rekla je u četvrtak na konferenciji za novinare kako više, budući da se Dina briše iz sudskog registra, nema odgovorne osobe za to postrojenje, a objekt u kojem je još veća količina vinil-klorid-monomera i drugih kemikalija nadziru dva zaštitara bez ikakve osnove. Upozorila je da kemikalijama ne smiju rukovati fizičke osobe, nego ovlaštena tvrtka te je podsjetila da je Državno odvjetništvo poslalo lani Ministarstvu zaštite okoliša i Ministarstvu unutarnjih poslova zahtjev za hitnim postupanjem.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša za inspekcijske poslove Matija Tvrtko Drmić - na pitanje o čuvanju i zbrinjavanju kemikalija u Dini - odgovorio je da su trenutačno na postrojenju Dine Petrokemije djelatnici društva AKD zaštite, koji ondje ostaju do daljnjega. "Kemikalije su uskladištene te ne predstavljaju opasnost za stanovništvo i okoliš", rekao je Drmić.

Istaknuo da je da više od 50 posto kemikalija, prema popisu koje je sastavila stečajna upraviteljica, uklonjeno, a radi se na tome da se uklone i preostale kemikalije. "Sigurnost i zdravlje naših građana su nam na prvome mjestu, a to smo i pokazali svim aktivnostima na rješavanju tog problema tijekom prošlih mjeseci", dodao je.

Iz ministarstva su priopćili da traju razgovori u vezi s daljnjim angažmanom AKD-a na čuvanju postrojenja Dine. Skupština vjerovnika Dine odlučila je prekinuti stečajni postupak jer se nijedan vjerovnik nije očitovao o tome da bi dao predujam od pet milijuna kuna, koliko je potrebno da bi se on nastavio. Stečaj je otvoren u srpnju prošle godine, nekoliko godina nakon što je prestala proizvodnja. U pogonima je ostala veća količina kemikalija, a sredinom travnja u kutinsku Petrokemiju prevezene su četiri tone klora. Imovina Dine procijenjena je na 463,8 milijuna kuna, gotovo sve nekretnine, postrojenja i oprema opterećeni su hipotekama, a najveći razlučni vjerovnici su Hypo Klagenfurt, Hypo Zagreb, HBOR, Republika Hrvatska i HEP.

Bivša stečajna upraviteljica Marija Ružić rekla je uoči prekida stečaja država po zakonu, preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dužna čuvati i zbrinuti preostale kemikalije u Dini. Dodala je da će se imovina te tvrtke - zemljište i postrojenja - kojom će dalje raspolagati razlučni vjerovnici prodavati u ovršnom postupku po ovršnome prijedlogu vjerovnika na riječkome Trgovačkom sudu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene