Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošla registracija

Sinčić, Pernar i Palfi napokon dobili rezervnu opciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo uprave registriralo je stranku Jedina opcija, koju su osnovali članovi Živog zida kao svojevrsnu rezervnu varijantu. Stranka zasad ima samo sedam članova, a Sinčić, Pernar i Palfi nisu među njima.

Jedina opcija, stranka koju je početkom listopada osnovao dio članova Živog zida, i službeno je registrirana u Ministarstvu uprave. Iako se radi o dijelu Živog zida koji podržava aktualno vodstvo te stranke, Ivana Pernara, Ivana Vilibora Sinčića i Vladimiru Palfi, u novoj stranci ovog trojca nema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna JEDINA OPCIJA ILI ŽIVI ZID Pernarova i Sinčićeva borba za novac Slika nije dostupna Tko je Lovre Crvelin Predsjednik tek osnovane Jedine opcije i još uvijek član Živog zida: 'Skužio sam jednu stvar, a to je da postoji urota o kojoj nitko ne priča''

"Niti sam osnivač niti član upravnog tijela te stranke", rekao nam je Ivan Pernar, a nakon pitanja je li možda među "običnim" članovima postao je neugodan i bezobrazan. "Snimate li razgovor? Onda vam mogu ja poslati snimku pa ćete vidjeti da sam vam na to već odgovorio", rekao je Pernar koji je uskoro prešao na ti. "Lijepo sam ti rekao da nisam član, što me pitaš pet puta", rekao je Pernar. 

"Nitko od sadašnjeg vodstva Živog zida nije osnivač niti član upravnog tijela nove stranke. Nisu ni obični članovi", rekao nam je Tihomir Lukanić, glasnogovornik Živog zida, a na pitanje hoće li možda prelaziti u Jedinu opciju kaže da "za sada stoji ovako kako je". 

Lovre Crvelin, predsjednik Jedine opcije, također nam je potvrdio da Pernar, Sinčić i Palfi nisu među članovima novoosnovane stranke. Štoviše, među članstvom nije ni većina od onih 140 službenih osnivača. "Stranku su većinom osnovali članovi Živog zida i drugih koalicijskih partnera. No, jedini članovi stranke smo mi koji smo u upravnom tijelu stranke, a nas je sedam", kaže Crvelin.

Iako je predsjednik novoosnovane stranke, Crvelin ostaje i član Živog zida. "Dobio sam za to pisano dopuštenje predsjednika Živog zida, što je u skladu sa Statutom Živog zida. Ja jesam predsjednik stranke Jedina opcija, ali ja sam svim svojim bićem u Živom zidu", kaže Crvelin. Potvrdio nam je da je Jedina opcija svojevrsna rezervna opcija za slučaj da se situacija u Živom zidu zakomplicira. U toj stranci, naime, još uvijek traje borba za prevlast, pa je moguće da aktualno vodstvo izgubi svoje pozicije.

"'Ajmo reći da je ovo pravno tijelo koje stoji sa strane. Možda podnesem i ostavku na mjesto predsjednika, vidjet ćemo. U svakom slučaju, imamo stranku", kaže Crvelin.

Statut Živog zida na dva mjesta govori o članstvu u drugoj stranci. U svom 12. članku izričito kaže da član Živog zida "ne može biti članom druge političke stranke sa sjedištem u Republici Hrvatskoj. U 15. članku definirano je da se članom prestaje biti "učlanjenjem u drugu političku stranku ili kandidiranjem na listi druge političke stranke, odnosno na nezavisnoj listi bez pisane suglasnosti Stranke".

U osnivanje Jedine opcije krenulo se neposredno prije izbora, nakon što je Ministarstvo uprave odbilo registrirati stranku "Živi zid - Ivan Vilibor Sinčić". Aktualno vodstvo Živog zida tada je pokušalo registrirati novu stranku prije konstituiranja Sabora kako bi izbjegli da novac, kojeg stranke iz državnog proračuna dobivaju za svakog svog saborskog zastupnika, ode stranci u kojoj bi mogli izgubiti utjecaj. Kako Ministarstvo uprave ipak taj posao nije odradilo dovoljno brzo, Sinčić, Branimir Bunjac i Marin Škibola prijavili su se u Saboru ipak kao članovi Živog zida, dok se Pernar, kako je rekao "iz protesta", prijavio kao član stranke Abeceda demokracije

Zakon o političkim strankama propisuje da stranku u Hrvatskoj može osnovati najmanje 100 punoljetnih i poslovno sposobnih hrvatskih državljana, a u Ministarstvu uprave potvrdili su nam da je Jedina opcija osnovana u skladu sa Zakonom.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene