Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostale još samo formalnosti

S Debeljakom sve dogovoreno: DIV preuzima Brodosplit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završena je priča oko prodaje Brodosplita. Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak potvrdio je da su s DIV-om Tomislava Debeljaka dogovoreni svi uvjeti o preuzimanju splitskog škvera.

Brodosplit uskoro dobiva novog gazdu - samoborski DIV. 'Pred ciljem smo. Napravili smo velike korake u pregovorima. Parafiran je ugovor od strane kupca, poslan je na Europsku komisiju i mislim da trčimo zadnje metre do cilja da pozitivno završimo priču o Brodosplitu', rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Pročitajte i ovo Dražba vozila javna dražba Auto za 100 eura? Država se rješava svojih starih vozila, ima motora, kombija, kamion... Porinuće broda u 3. maju - 1 Vrijedan 23,5 milijuna U 3. maju porinut 225 metara dugačak brod: "Opravdali smo međusobno povjerenje, stvaramo brodove za svjetsko tržište"

'Jedan korak smo odradili, a to je da smo uskladili detalje ugovora. Sada su, znači, još formalnosti u pitanju. Nadam se da će biti što prije gotove da što prije počnemo restrukturirati Brodosplit', rekao nam je vlasnik DIV-a Tomislav Debeljak.

>> Započelo suđenje za aferu Brodosplit, tužiteljstvo na klupi za svjedoke želi braću Žužul

Škverani su podijeljenog mišljenja o novom vlasniku koji je najavio otpuštanje oko 1.500 radnika. 'Plašimo se malo, ali bit će sigurno bolje', kazao nam je Josip. 'Bit će lošije sigurno. Nema ništa od ugovorenih brodova, znači da nema ništa tu od posla', kaže njegov kolega Iva. Goran, još jedan od radnika, kaže pak da mu je 'bitno da se počne raditi punim kapacitetima i da ima posla, a sad tko će biti vlasnik to mi je manje bitno''

Vlasnik DIV-a Tomislav Debeljak dodaje: 'Apsolutno će posla biti! Trenutno imamo u fazi pregovaranja 18 brodova, a uz to su i vjetroenergija, motori i ostali poslovi.'

 

Sindikati najavljuju pravne akcije jer smatraju da natječaj nije zakonit. Zbog probijenih rokova već su podnijeli kaznenu prijavu. 'Mi kao članovi povjerenstva Vlade zaduženi za to ništa ne znamo. Očito se sve radi ispod banka, što mi Dalmatinci kažemo, a možda i gospodin Turudić za godinu-dvije bude imao posla', izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić. 'Mislim da ćemo ići pravnim putem da dokažemo da natječaj nije zakonit jer je AUDIO šest puta upozoravao Vladu da je natječaju istekao rok', dodao je Šegvić.

 

Natječaj je raspisan prije tri godine, a DIV je za kupca izabran prije osam mjeseci. Država će za restrukruriranje dati 1,2 milijarde kuna, a Debeljak proizvodnju mora zadržati do 2017. godine. 'Ako se restrukturiranje obavi kako valja, ako kupac dobije nove poslove, a najavljuje da će ih dobiti, onda će priča Brodosplita puno puno duže pozitivno trajati', rekao je ministar Vrdoljak. 

Prije nego što DIV uđe u Brodosplit blagoslov potpisanom ugovoru treba dati Europska komisija.

Prije nego DIV i preuzme splitski škver detalje ugovora potvrditi trebaju Vlada i Europska komisija.  'Mislim da ćemo ići pravnim putem da dokažemo da natječaj nije zakonit jer je AUDIO 6 puta upozoravao Vladu da je natječaju istekao rok', rekao je Zvonko Šegvić iz Nezavisnog sindikata Brodosplita.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene