Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema jedinstva ni optimizma

Ostojić: U SDP treba vratiti optimizam i jedinstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Premijer ima obavezu da imenuje i razrješuje ministre. Odluka je donesena i sada treba vratiti optimizam u stranku, optimizam građana i trebamo jedinstvo stranke', kazao je Ostojić.

'Premijer ima obavezu da imenuje i razrješuje ministre, tako je u svim uređenim demokratskim državama, a tako je i u Hrvatskoj. Odluka je donesena i sada treba vratiti optimizam u stranku, optimizam građana i trebamo jedinstvo stranke', komentirao je u utorak u Virovitici ministar zdravlja Rajko Ostojić upitan o njegovoj najavljenoj smjeni, potpori bivšem ministru financija Slavku Liniću i aktualnoj situaciji u SDP-u.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Odlazak na ljetnu stanku Plenković izbjegao odgovor na važno pitanje: "To danas nije tema" Ilustracija Uhvaćen na zadarskom području Prijetio Plenkoviću i članovima Vlade: Uhićen muškarac zbog čijeg su poziva na Markov trg stigli interventni policajci

Ministar zdravlja u Virovitici je otvorio novoobnovljene prostore Jedinice samostalne djelatnosti za dermatologiju i venerologiju i Citološkog laboratorija te pohvalio rad liječnika i medicinskih sestara ovih jedinica koji dižu hrvatski prosjek. Na dermatologiji i venerologiji rade dvije liječnice i tri medicinske sestre koje godišnje izvrše oko 12.000 pregleda i više od dvadeset tisuća dijagnostičkih i terapijskih postupaka, a bez listi čekanja. Na citologiji, gdje radi jedan specijalista, dva citoskenera i jedan laboratorijski tehničar koji se školuje za citoskenera lani je obrađeno više od 10.000 uzoraka pacijenata iz nekoliko županija.

'Zahvaljujući ovakvom radu, daleko smo iznad hrvatskog i europskog prosjeka', kazao je Ostojić na otvorenju obnovljenih prostorija u koje je za opremu i uređenje Opća bolnica uložila oko 100.00 kuna vlastitih sredstava. Komentirajući masterplan, koji bi se u srijedu trebao naći na sjednici Vlade i za koji postoji mnogo kritika, ministar Ostojić kazao je kako masterplan nitko osim njega i suradnika nije imao hrabrosti napraviti pune 23 godine.

Zoran Milanović zaprijetio je promjenama u Vladi. Tko odlazi, a tko dolazi?

'Mi se ne bojimo. Masterplan je napravljen da bi djelatnicima poput ovih u Virovitici omogućio da svoje znanje i vještine na najbolji mogući način iskoriste u svom gradu, županiji i domovini. Javna rasprava je zaključena, neke smo prijedloge već inkorporirali u masterplan na početku, drugih 15 posto je uvaženo i sada čeka sjednicu Vlade', kazao je Ostojić.

Na upit kako komentira mišljenje nekih od svojih kolega iz Vlade da je jedan od ministara sa najlošijim rezultatima, ministar zdravlja kazao je da svoj rad i rad svojih suradnika neće hvaliti jer to nije pristojno, nego da su to već učinili Europska komisija i Svjetska banka koje su vrlo zadovoljne sa strukturnim reformama koje su proveli, rekao je. Komentirao je i novinarski upit o kupovini skupih ecmo aparata, a za čiju upotrebu neki liječnici još nisu educirani.

'Ecmo aparati nam trebaju'

'Svi se stručnjaci slažu da su ecmo aparati potrebni hrvatskom zdravstvu. To je naša neophodnost. Samo u Splitu u posljednjih nekoliko mjeseci spašeno je desetak ljudskih života. Vrhunski eksperti kažu da će uskoro svaki odjel intenzivnog liječenja morati imati ecmo uređaj', rekao je ministar dodajući da će se kod nekih regionalnih bolnica vrlo brzo morati ubrzati edukacija kadrova za korištenje uređaja. Novinare je zanimala i trenutna situacija vezana uz pitanje tzv. outsourcinga, odnosno izdvajanja djelatnosti iz javnog sektora.

'Znate da su u to pitanje svakodnevno uključeni i poslodavci, sindikati i Vlada, no do danas još nije odlučeno na koji će se model rješenja pristati. Jedno je izdvajanje službi privatnim poslodavcima, a drugo je stvaranje tvrtke kćeri u stopostotnom državnom vlasništvu. Odluka će se donijeti sigurno u roku od dva tjedna', obećao je Ostojić u Virovitici. (VLM)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene