Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan rekonstrukcije

Zoran Milanović zaprijetio je promjenama u Vladi. Tko odlazi, a tko dolazi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći problem zasigurno predstavlja pitanje koga dovesti? Godinu i pol dana prije izbora teško je uvjeriti ljude, pogotovo one iz privatnog sektora, da dođu na mjesto ministra.

Premijer Zoran Milanović poručio je kako ozbiljno razmišlja o promjenama u Vladi. No, kada i kojeg ministra misli zamijeniti, na Danima poduzetnika nije želio odgovoriti. Planira li to učiniti do srijede i sjednice Vlade ili će sve ostaviti za sljedeći tjedan, zna samo on.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Najteža odluka Ustavnog suda Dnevnik Nove TV doznaje pozadinu donošenja krucijalne odluke o Milanoviću: "Lomila su se koplja zbog jedne stvari" Đorđe Gardašević, ustavni stručnjak Sporna odluka Ne stišavaju se reakcije na Ustavni sud: Stručnjak objasnio u čemu je problem

Najveći problem zasigurno predstavlja pitanje koga dovesti? Godinu i pol dana prije izbora teško je uvjeriti ljude, pogotovo one iz privatnog sektora, da dođu na mjesto ministra. Premijer Milanović do sada je imao praksu da kada odluči smijeniti nekoga, već ima spremnu zamjenu. Samo on zna u kojem smjeru bi trebala ići ova promjena u njegovom kabinetu. Hoće li to biti jedan ministar ili više njih?

Komadina: Svih osam županijskih zdravstvenih ustanova poslovalo pozitivno

Neki njegovi suradnici navode kako premijer razmišlja o mogućnosti da i potpredsjednik gospodarstva bude samo jedna osoba, a ne, kao što je slučaj s ministrom Grčićem koji je ujedno i ministar europskih integracija.

No to sve zna samo Zoran Milanović koji svoje ideje promišlja u diskreciji. Ni njegovi najbliži suradnici u Vladi, kao ni u stranci, ne znaju koliko široko bi trebala ići ta promjena u stranci, no svima je dao do znanja kako razmišlja, a najpametnije mu je da to učini u sljedećih nekoliko dana jer će se u protivnom ovo pretvoriti u trakavicu.

Dan poduzetnika prvo je javno događanje gdje se Milanović pojavio nakon burnog vikenda u SDP-u. Prilikom dolaska popričao je s ministrom Mrsićem koji ga je upitao kako je danas, na što mu je premijer odgovorio da je dobro, te kako se tome nije nadao.

A onda su uslijedila pitanja o mogućoj rekonstrukciji Vlade. Odgovor - diplomatski!

'Stalno razmišljam o tome kako Vlada može biti bolja i funkcionalno i kadrovski. To radim i danas. To nema veze sa strankom', kazao je Milanović.

Upitan znači li to da razmišlja o rekonstrukciji Vlade te kako bi se na toj listi prvi mogli naći ministri Mirando Mrsić i Rajko Ostojić, rekao je kako je na ta pitanja već odgovorio. Ministri ne strahuju.

'Premijer ima pravo i obvezu da imenuje i razrješuje svoje ministre, u svim uređenim državama, tako je i u Hrvatskoj, ne plašim se za svoju poziciju', rekao je ministar zdravlja, Rajko Ostojić.

'Najveće iskorištenje EU fondova, pristupnog fonda IPARD-a je ovdje u ministarstvu poljoprivrede. Dok imam povjerenje da vodim ovo ministarstvo radit ću sa svojim suradnicima najbolje što znam', siguran u svoj položaj, izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Sve je, kažu u premijerovim rukama.

Leko: Milanović treba ostati premijer

A po kojim će kriterijima premijer Milanović sastavljati Vladu, nitko ne zna. Nesposobnost i loši rezultati svakako su osnovni kriteriji za smjenu ministara. Na toj listi se nalazi ministar zdravlja Rajko Ostojić, kao prvi ministar, koji je u zadnje dvije godine napravio velike dugove u zdravstvu. Bolje reći, nije smanjio troškove u zdravstvu, a liste čekanja su duže nego ikada.

No ministar Ostojić se nalazi i na onoj drugoj strani. Bio je protivnik Zorana MIlanovića. Ako ga premijer smijeni to bi neki mogli protumačiti kao znak odmazde što bi dovelo do još većih sukoba u stranci, što bi se prelilo i na Vladu.

Neki kažu kako premijer razmišlja o zamjeni još nekih ministara, kao što je ministar Jovanović ili pak dio ministara iz gospodarskog sektora Vlade, te na taj način pokazati širinu, kako ne bi zaključci upućivali na odmazdu prema samo jednom ministru.

Svi ministri kažu kako obavljaju sjajan posao, te su uvjereni kako će i dalje ostati na svojim pozicijama za kojih se ne boje da bi ih mogli izgubiti.

'Taj se posao ne može raditi dobro niti kvalitetno dok ne definiramo do kraja kakvi su odnosi u SDP-u, kakav je programski i politički kapacitet, kakve su organizacijske sposobnosti i u tom smislu sam zadovoljan sjednicom', kazao je europarlamentarac Tonino Picula te dodao kako je početna točka za razgovore o tome što je SDP danas, a SDP, podsjeća, ima odgovornost prema javnosti.

Na pitanje kada će se razgovori na Glavnom odboru nastaviti odgovorio je predsjednik Odbora, Josip Leko. 'Kada dogovorimo temu, sadržaj i kada budemo imali viziju zaključaka, tada ćemo sazvati sjednicu Glavnog odbora', rekao je Leko.

Treba li tema sjednice biti Zoran Milanović i njegov način vođenja stranke, izravnog odgovora nema. Predsjednik sabora, Josip Leko navodi kako će na sjednici razgovarati o svemu što koga zanima, ali, kaže 'dogovorit ćemo se o čemu ćemo raspravljati'.

Milanović: Nisam baš strašljiv čovjek, ali nisam ni najhrabriji

Pa i o tome može li SDP ići naprijed sa Zoranom Milanovićem.

'O svemu trebamo razgovarati, pa i o tom pitanju. Ne bih prejudicirao odgovor, ali je dobro da se razgovara u stranci, a ne po kafićima nakon sjednice', dodao je Picula.

Upravo na račun šefa stranke u subotu na glavnom odboru bilo je najviše kritika. Sljedeći potez očekuje se iz Rijeke, odakle je prozivka na račun Zorana Milanovića krenula. Zlatko Komadina koji je najavio svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a, obratit će se javnosti.

Kad god se na Markovom trgu pojavi priča o rekonstrukciji Vlade, moglo bi se reći kako svi ministri jednostavno potegnu 'ručnu'.

Oni koje se proziva i prijeti da će biti smijenjeni ne rade ništa dok ostali čekaju da saznaju tko će im biti kolege. Dužnosnici na manjim pozicijama još manje rade od činovnika koji tek ništa ne rade, a zemlja u tom trenutku ostaje u blokadi sve dok se pitanje rekonstrukcije ne zaključi na jedan ili na drugi način.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene