Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UVODE NOVI SMJER

Ministar zahvalio Novoj TV: "Svojim upornim prilozima ukazali ste na ovaj problem"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što se u Dnevniku Nove TV u nekoliko navrata upozoravalo na veliki problem nepostojanja smjera za drvodjelske tehničare u srednjoj školi u Glini, Ministarstvo obrazovanja od jeseni u nastavu uvodi taj smjer. Drvna industrija u Glini u velikom je zamahu, a svoju potporu projektu dat će i lokalni poduzetnici.

Strojevima u pilani u Glini uskoro će upravljati nove generacije drvodjelskih tehničara-dizajnera, izučenih u Srednjoj školi Glina.

Pročitajte i ovo Nema vode Sramotno Temperature otišle nebu pod oblake, a neka sela na glinskom području danima nemaju vodu: "Užas. Rekli su nam da ne znaju gdje je kvar" Snijeg okovao sela u Glini - 15 OKOVANI SNIJEGOM VIDEO/FOTO Odsječeni od civilizacije: Stanari kontejnera u Glini ostali bez obroka, struje i grijanja

Od jeseni kreću upisi za zvanje za kojim ovaj kraj vapi već duže vrijeme. Umjesto drvodjelaca, školuju se trgovci i ekonomisti, koji vrlo teško pronalaze posao.

Na nepovezanost obrazovnog sustava i potreba tržišta rada Dnevnik Nove TV sustavno je upozoravao kroz niz priloga, počevši sa specijalom "Zemlja znanja", u kojem smo se dotakli brojnih problema u hrvatskom školstvu.

Država je za ove probleme znala već godinama i nije poduzimala ništa. Iz Gline Ministarstvo već dvije godine mole da im omogući upis drvodjelaca. No, reakcija stiže tek nakon naših televizijskih izvještaja.

"Htio bih Novoj TV zahvaliti na tome što je uporno svojim prilozima ukazivala na ovaj problem vezano za odobrenje ovog novog programa, koji će već u novoj školskoj godini 2017/18. upisivati jedno razredno odjeljenje od 24 učenika", rekao je Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja.

Bude li potrebe, upisivat će ih se još. Pomoć će pružiti i Drvni centar u Glini. "Dat ćemo prostor od dvije tisuće kvadrata sa svim najnovijim modernim strojevima za tu djelatnost, Omogućit ćemo stipendije najboljim učenicama i stalno zaposlenje. plaće 5,6,7 tisuća kuna, sve ovisi od učinka jer kod nas postoji fiksni i varijabilni dio", kaže Elmor Baraković iz Drvnog centra Glina.

U Glini više od 800 osoba nema posao. Trećina stanovnika nema nikakve prihode. Novi strukovni program možda neće promijeniti krvnu sliku grada, ali barem će zadržati mlade i dati im priliku da lakše nađu posao.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene