Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo još jedan u nizu

KAKAV APSURD Mladi žele raditi, a država im to ne dopušta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi u Glini bi radili, no država im to - ne dopušta. Naime, drvni poslodavac srednjoškolcima nudi stipendije, siguran posao, praksu. Zauzvrat traži školovan i stručan kadar.

No, škola ne upisuje drvne tehnologe, već - ekonomiste. Ekonomisti su na burzi, a tvornice za preradu drva su bez radnika.

Pročitajte i ovo Izmjene Zakona o radu: Sindikati najavljuju otpor sindikati na nogama Slijedi li nam vruća sindikalna jesen? "Ako se to pokuša lomiti preko koljena i na silu, mi ćemo znati odgovoriti" Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Ne fali samo zidara! Čeka li nas na jesen novi val nezaposlenosti? Neke procjene govore i o pola milijuna nezaposlenih

U Drvnom centru Glina traže stručnjake, pa učenicima nude stipendije, praksu i posao s prosječnom plaćom od 4500 kuna. "To su ljudi koji moraju znati i infromatiku i operacijske sustave, a toga ovdje nema", ističe Elmor Baraković, direktor Drvnog centra Glina.

Jer drvodjelskog tehničara, koji im je nužan, srednja škola u Glini nema dozvolu obrazovati. "500 zaposlenih bi trebalo biti do 2018. Da li ćemo mi to sami osposobljavati ili će škola i obrazovni sustav to prepoznati, to je na njima", dodaje Baraković.

No Ministarstvo obrazovanja im je poslalo odbijenicu. I to zato jer se škola prije pet godina nije "smjestila" u sektor šumarstva, pa danas ne može obrazovati djecu za zanimanje koje je u međuvremenu u Glini - procvalo.

"2011. kada je zadnja donesena Glina za to nije imala interesa. Ali to ne znači da Glina danas nema interesa obrazovati te kadrove", kaže ravnateljica Srednje škole Glina.

Škola zato školuje ekonomiste i trgovce, koji posla na kraju nemaju. U Glini 839 osoba nema posao. Trećina stanovnika živi bez prihoda. Zato interesa za smjer s kojim bi mladi lakše do posla itekako ima.

Iz Ministarstva školu pozivaju da im ponovno uputi zahtjev. Dok se prikuplja papirologija i zadovoljavaju uvjeti Ministarstva, tržište rada vapi za novom radnom snagom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene