Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Trebamo kvalitetnu analizu"

Ministar Marić u Dubrovniku o tome kad bi Hrvatska mogla uvesti euro

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Zdravko Marić razgovarao je u Dubrovniku s reporterom Nove TV Mislavom Bagom o još jednoj temi koja očekuje Hrvatsku - uvođenju eura.

U idealnim uvjetima, kad Hrvatska može kunu zamijeniti eurom?

Pročitajte i ovo Kune PRIOPĆENJE HNB-A Milijarde kuna još su uvijek kod građana, njihova zamjena od sredine travnja na novoj lokaciji Nacionalno vijeće za uvođenje eura u RH NOVA SLUŽBENA VALUTA Nacionalno vijeće za uvođenje eura: ''Hrvatska je čvrsto na putu u eurozonu i zato će nam u ovoj krizi biti lakše''

Naravno da je to uvijek teško predvidjeti koji bi bili idealni uvjeti, ali Hrvatska je u ovom trenutku na putu ispunjena svih kriterija, takozvanih mastriških kriterija. Dakle, uvođenje eura nije samo pitanje ekonomske politike, nego i političke ekonomije. Prema svemu sudeći teško je predvidjeti trenutak, ali do kraja mandata ove Vlade teško je predvidjeti da mi možemo ući u tečajni mehanizam koji bi značio neki prvi korak.

Znači, za pet godina?

Recimo da da. Važno je reći za hrvatske građane da ćemo mi krajem ove godine napraviti jednu analizu koja će biti prezentirana, sve one koristi i opasnosti od uvođenja eura, i napraviti jednu kvalitetnu javnu raspravu jer sigurno takvo nešto trebamo.

A kako uvjeriti građane da nam je euro sigurniji od kune, koju imamo sad?

To je upravo ono o čemu govorim. To je nešto što mislim da trebamo učiniti na nekoj stručnoj razini, ako hoćete i znanstvenoj, ali i nekoj široj zajednici, širem građanstvu. Zapravo, predočiti tu stvar koja je izuzetno važna, koja je veliki korak. Svi smo svjedoci što se događalo prošlih godina u eurozoni i naravno puno je upitnika iza toga koja je budućnost eurozone.

Znači li uvođenje eura niže kamate, jeftiniji novac i za građane i za državu ili i rizik?

Mogu jednostavno odgovoriti - da. To su i druge zemlje pokazale. Uvođenje eura znači jednu stabilnost, to je poruka investitorima da je zemlja stabilna, da ima dobre makroekonomske performanse i da je kadra tako nešto uvesti. Ako govorimo o rizicima, naravno da treba uzeti u obzir i sve njih i napraviti jednu kvalitetnu analizu i raspravu o tome koji su plusevi i eventualni minusi uvođenja eura. 

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene