458133
458133
458133
458133
458133

Ministar graditeljstva otkrio kome bi država mogla plaćati pola rate kredita za stan

  • , 23.11.2016., 16:42
  • Autor:
  • komentara

Subvencioniranje rata kredita mladima koje prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje stajat će državni proračun oko 35 milijuna kuna godišnje, izjavio je u Saboru ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević komentirajući novu predloženu povlasticu za mlade.

 
 
 
 
Država plaća pola rate stambenog kredita (Video: Dnevnik Nove TV)
Država plaća pola rate stambenog kredita (Video: Dnevnik Nove TV)

"Imali smo dobar rezultat u provedbi tog zakona tijekom 2011. i 2012., sada smo napravili procjenu na 1500 nekretnina i očekujemo da će to kroz četiri godine koštati proračun oko 35 milijuna kuna godišnje", izjavio je Kuščević nakon aktualnog sata u Saboru.

Plan je da se prve četiri godine subvencionira 50 posto rate kredita osobama mlađima od 45 godina koji po prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje ili kupuju adekvatni novi veći stan zbog povećanja obitelji.

Maksimalna vrijednost stana do 100.000 eura

Po nacrtu zakona, predviđena je maksimalna vrijednost stana od 100.000 eura ili 1.900 eura po metru četvornom, minimalni rok otplate kredita od 15 godina, a maksimalni od 30 godina.

Što se tiče visine kamatne stope, Kuščević je kazao da svakako mora biti ispod 2,95 posto, te da će biti objavljen javni poziv bankama koje će morati ponuditi što bolje kreditne uvjete i što nižu kamatnu stopu.

Dodao je da će nakon proteka godine dana analizirati zakon, njegovu provedbu, učinke na proračun i tada razmisliti o možebitnom produljenju zakona.

Produljenje roka za novorođeno dijete

"Velika novost je to što će se moći kupovati i rabljeni stanovi i kuće i da ćemo za svako novorođeno dijete, bilo rođeno ili usvojeno, produljiti rok financiranja za dodatne dvije godine", istaknuo je ministar.

Prema simulaciji na bazi vrijednosti stana od 100.000 eura i kredit na 20 godina, kada se odbije porez na nekretnine od četiri posto, stimulacija države iznosit će oko 13.000 eura, kazao je Kuščević.

Naglasio je da onaj tko ima ušteđevinu neće moći aplicirati na tu povlasticu, a zakon se neće odnositi na one koji već otplaćuju kredite.

Stupanje zakona na snagu očekuje do kraja prve polovice slijedeće godine. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se