Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez zadiranja u prava

'SMANJENJE NEĆE PROĆI' Demo i Pupovac o proračunu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas prihvaćeni prijedlog proračuna za 2016. komentirali su Miodrag Demo i Miloarad Pupovac.

Saborski zastupnik BM 365 i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Miodrag Demo najavio je novinarima kako će zaustaviti proračunsko smanjenje za Ministarstvo branitelja od 56 milijuna kuna te poručio kako prava branitelja neće nitko dirati.

Pročitajte i ovo Kampanja presica SDSS-a Pupovac odgovorio zašto je glasao za Turudića Milorad Pupovac Razgovori Veliki Pupovčev manevar? SDSS ima novi plan za izbore, uskoro pada odluka

'Pedeset i šest milijuna kuna je prijedlog i mislim da ćemo mi to zaustaviti, da to ne može ići kroz saborski Odbor za veterane, to neće proći', rekao je Demo.

'Materijalna prava ne možete tako lako ukinuti. Ona su stečena i ona traju. Morate mijenjati zakon, a to se neće dogoditi dok sam ja predsjednik Odbora za veterane. Jedino može ići u administrativnom dijelu smanjivanja troškova, u tome dijelu može ići, ali u ovom ne', rekao je i dodao da je prijedlog smanjivanje od 56 milijuna kuna, ali misli da će to zaustaviti.

'Imamo u ponedjeljak sastanak Odbora za veterane i to ćemo pokušati zaustaviti, jedino što može proći ako će se administrativni troškovi smanjivati, ali u prava hrvatskih branitelja nitko neće dirati', poručio je.

Komentirao je i preporuku Europske komisije da se mirovine branitelja usklade s imovinskim cenzusom.

'Europa nije bila u ratu, Hrvatska je bila u ratu prema tome dajte tim ljudima da dostojno žive u ovoj državi. Njihova prava, obaveze i zdravstveno stanje je dosta pogoršano i mislim da bi trebalo biti osjećaja prema njima. Mada i među nama ima jedan dio koji treba odstraniti, jedan dio lošeg tkiva, a to ćemo napraviti ja se nadam s novim zakonom', rekao je.

Osvrnuo se i na mogućnost da Đuro Glogoški bude novi ministar branitelja.

'Ja sam već rekao, ja inzistirao na tome već 4 tjedna da se imenuje ministra hrvatskih branitelja. Što se mene tiče, ja očekujem od premijera da mi žurno pošalje na Odbor za veterane i ovim putem apeliram zadnji puta da mi pošalje prijedlog čovjeka, a mislim da je to Milijan Brkić koji treba doći, treba preuzeti taj resor. Čovjek je operativan, sposoban za taj dio poslai čovjek kojega poznam 23 godine, čovjek koji taj posao zna', rekao je.

Odgovarajući na pitanje odakle se u cijeloj priči pojavio Glogoški rekao je da ne zna čija je to poruka, odakle je to izašlo.

'Bilo je vremena za kandidaturu. Ja bih rekao malo u šali 'natječaj je završio'', rekao je Demo.

'Ja mislim da gospodin Orešković treba pitati ljude koji rade to 16 godina i bave se problematikom branitelja. Znate da u Zagrebu problema s braniteljima nemamo. Bilo bi dobro da se konzultira jer i ja bi njega pitao kada bi se ubacio u biznis i proizvodio lijekove kako to ide, on to najbolje zna', rekao je.

'Ja vam odgovorno tvrdim da neće', odgovorio je na pitanje može li se zaključiti da nijedan kandidati neće dobiti dovoljno ruku u saboru osim Milijana Brkića.

Pupovac kaže da smanjenje neće ugušiti manjine

Saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac poručio je u četvrtak da se, ako netko misli ugušiti manjine time što će smanjivati proračunska sredstva za rad manjinskih institucija, to neće dogoditi.

'Ako netko misli da će nas ugušiti time što će smanjivati sredstva za rad manjinskih institucija, mogu samo reći – neće', rekao je Pupovac novinarima u Saboru, kometirajući prijedlog Državnog proračuna za 2016. po kojem su sredstva za rad SNV-a za ovu godinu sa dosadašnjih 7,5 milijuna smanjeni na 1,8 milijuna kuna.

Novinarima je pojasnio da to što su 'vidjeli kao smanjenje, je smanjenje za sve dosadašnje korisnike te se odnosi na prva tri mjeseca te je dio odluke o privremenom budžetskom financiranju'. Kad je u pitanju financiranje za cijelu godinu, smanjenje će, uvjeren je Pupovac, biti na razini od oko osam posto za sve korisnike sredstava institucija nacionalnih manjina koje će ići prema Uredu za nacionalne manjine i ljudska prava.

Preko tog ureda će se, pojašnjava, sredstva temeljem sporazuma realizirati. 'Isto vrijedi i za savjet za nacionalne manjine. Tamo su sredstva smanjena za nešto manje od 11 posto, što je značajno smanjenje s obzirom da ga bilježimo iz godine u godinu. U zadnje tri godine je to smanjenje doseglo preko 20 posto, ali s obzirom na okolnosti u društvu i potrebu da svi doprinesemo smanjivanju troškova, zastupnici Kluba nacionalnih manjina i SDSS-a jučer su na sastanku s premijerom to prihvatili', pojasnio je Pupovac.

Problematično mu je, kaže, to što je smanjenje za programe obnove i stambenog zbrinjavanja preveliko te očekuje od premijera da to smanjenje ne prihvati. "Ako imate od 230 milijuna kuna smanjenje od 60 milijuna kuna, onda to može ozbiljno ugroziti programe obnove i stambenog zbrinjavanja. Očekujem od premijera da to smanjenje ipak neće biti toliko i da će ga barem prepoloviti", rekao je.

Pitanje od posebne važnosti za sve zastupnike nacionalnih manjina su, istaknuo je, područja koja nisu dovoljno razvijena,'gdje su sredstva u proračunu, gdje su demografski, razvojno, područja posebno ugrožena i gdje u velikoj mjeri žive pripadnici nacionalnih manjina'. (Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene