Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni partneri ne podržavaju proračun

'To je suludo. Ponovno ćete imati šator pred Vladom. To proći ne može'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izglasavanje Vladinog ambicioznog proračuna moglo bi doći u pitanje jer kritike stižu od samih koalicijskih partnera - i to iz redova HSLS-a i stranke Milana Bandića. Očekivano - kritike na račun proračuna stižu i od oporbenog SDP-a.

Prvim proračunom Vlade Tihomira Oreškovića partneri iz HSLS-a nisu zadovoljni. Traže još dvije milijarde kuna rezova na plaćama, javnoj nabavi, zdravstvu i subvencijama.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države Dario Hrebak HREBAK UPOZORIO Nevolje u liberalnoj obitelji: ''Kolegi Puljku prijeti kazna od 50.000 kuna''

'HSLS nikada ne postavlja uvjet, mi apeliramo na zdravi razum. Mislim da je to razumnije, ali konkretno sam sada rekao, u koja četiri sektora mislimo da su uštede moguće', rekao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

Iz HDZ-a mu je odgovorio Ivan Šuker: 'Neka uzme poziciju i neka kaže - tu tu tu i tu. To je vrlo jednostavno'.

Iako je Vlada jučer pojasnila da se braniteljska prava neće smanjivati za pola milijarde kuna, partneri iz stranke Milana Bandića i dalje su zabrinuti.

'Kojih 500 milijuna kuna, pa to je suludo, to je glupost. Ponovno ćete imati šator pred Vladom. Nema potrebe. Ja mislim da to nije realno i da to proći ne može', poručio je Miodrag Demo iz stranke Bandić Milan 365.

Drugi partneri ipak, najavljuju podršku.

'Mislim da tu neće biti problema. Mi ćemo na neki način, kao jedna većina, moći zajednički se dogovoriti i donijeti najbolje rješenje. Poračun se mora usvojiti', smatra saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić.

'Mi u HSP Ante Starčević podržat ćemo proračun', rekao je zastupnik Ivan Tepeš.

Oporbeni SDP kritizira - prihodi se napuhuju, rezovi se prelamaju na leđima najsiromašnijih, a uz uštede nisu navedene zakonske promjene.

'Želimo znati na koji način će se te mjere koje pogađaju određene slojeve našeg društva provesti', naglasio je Branko Grčić, saborski zastupnik SDP-a.

'Nema nikakve konsolidacije na rashodovnoj strani, da se dešava na prihodovnoj strani proračuna i pogotovo se pod upitnik stavljaju određene brojke povlačenja sredstava iz EU fondova', dodao je bivši ministar financija Boris Lalovac.

Sindikati su premijeru poslali otvoreno pismo s kritikama jer je Europskoj komisiji obećao ubrzati proces za kasniji odlazak u mirovinu. Smatraju da će to potaknuti iseljavanje mladih. Prema podacima iz Njemačke, tamo se u prvih 9 mjeseci prošle godine doselilo više od 38.000 Hrvata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene