Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Većina pacijenata je imala karcinom'

Milinović: U mom mandat nije bilo zahtjeva za nabavom PET/CT-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je danas kako u vrijeme dok je on ministar nije postojao ni jedan zahtjev bolnica za nabavom PET/CT uređaja o čemu postoje i službeni podatci te dodao kako ugovore s privatnim poliklinikama potpisuje HZZO, a ne Ministarstvo.

'Postoje službeni zahtjevi svih ravnatelja bolnica i povjerenstava koja su u u tom smislu osnovana i ni jedan zahtjev za nabavkom PET/CT nije bio u mom mandatu', kazao je Milinović odgovarajući na pitanja novinara pred Banskim dvorima, gdje je danas održana sjednica Vlade.

Novinare je zanimao komentar na navodni dopis HZZO-a od 5. veljače 2009. godine, koji se pojavio u medijima, a u kojem se KBC-u Rijeka odbija zahtjev za nabavkom PET/CT uređaja uz obrazloženje da taj projekt provodi privatna Poliklinika Medikol.

Pročitajte i ovo Specijalna bolnica za plućne bolesti - 3 Donosi Provjereno Panika u specijalnoj bolnici za plućne bolesti! "Što će moje iduće vađenje krvi pokazati? Toga se svi boje" Slika nije dostupna Opasnost od malignih bolesti Skandal u zdravstvu: Nepotrebno ozračili 8.500 ljudi?

>> Medikol pod istragom posebnog povjerenstva

'Decidirano, od kada sam ja ministar zdravstva nije bilo niti jednog zahtjeva za nabavku bilo kojega PET/CT uređaja. No, i da je bilo, mora biti sukladno zakonu', naglasio je Milinović.

Na primjedbu novinara kako u navedenom dopisu HZZO-a stoji da poliklinika Medikol projekt provodi sukladno ugovoru s ministarstvom, Milinović je odgovorio kako je riječ o ugovorima iz 2006 i 2007. godine i da tada on nije bio ministar te da se dodatne informacije trebaju dobiti u HZZO-u.

'Što se mene tiče, nije bilo zahtjeva', ponovio je.

Dodao je i da je u polikliniku Medikol jučer poslana zdravstvena inspekcija te da povjerenstvo ministarstva za sada nije utvrdilo nepravilnosti u pogledu napisa u medijima o 8,5 tisuća pacijenata koji su nepotrebno ozračeni.  'To je dio moje odgovornosti, da štitim pacijente. A povjerenstvo za sada nije utvrdilo nelogičnosti', rekao je.

700 pacijenata imalo dijagnozu karcinoma

Kazao je i kako je ministarstvo jučer poslalo inspekciju u KBC Sestre milosrdnice te da je u dokumentaciji za oko 700 pacijenata utvrđeno da imaju dijagnozu karcinoma.

'To znači da je taj nalaz bio opravdan, odnosno da nisu bili nepotrebno ozračeni', kazao je.

Na upit novinara odgovorio je i na primjedbe kako je u vrijeme njegova mandata kao ministra zdravstva sklopljeno najviše ugovora s privatnim poliklinikama i rekao kako to kritiziraju "oni koji bi htjeli da je to tako".

'Ali, i da je to tako, ako je sukladno zakonu, ja bih to prihvatio', dodao je.

'80 posto ugovora potpisano prije mog mandata'

Ponovio je kako ugovore s privatnim poliklinikama ne potpisuje ministarstvo već HZZO.

'Ali, ono što ja znam, 80 posto je potpisano prije mog mandata', naglasio je i dodao da su u njegovom mandatu razvrgnuti ugovori koje su 23 radiološke poliklinike koje su provodile programa ranog otkrivanja raka dojke imale s HZZO-om.

'Koliko znam, postoji oko 70-ak ugovora privatnih poliklinika s HZZO-om, ali velika većina njih je prije mog mandata, a za točnu informaciju obratite se HZZO-u', zaključio je.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene