Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Medikol odgovara na optužbe

'Izliječili smo pola milijuna ljudi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon optužbi da je na pretragama PET/CT uređajem nepotrebno ozračeno više od 8.000 pacijenata, donosimo pismo kojim se Medikol obratio javnosti.

'Medikol Grupa je posljednjih dana potpuno bezrazložno izložena napadima, kritikama i prozivanjima liječnika radiologa zbog projekata PET/CT centara u Zagrebu, Splitu i Rijeci te svojeg novog medicinskog centra, projekata čiji je jedini i isključivi cilj podizanje kvalitete zdravstvene usluge u Hrvatskoj', stoji u priopćenju Medikol grupe.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Uređaj za radijaciju - 2 odgovorni prebacuju lopticu Pokvario se uređaj za zračenje djece oboljele od raka: "Pregaženo je obećanje roditeljima"

>> 'Ovo je kap koja je prelila čašu korupcije u zdravstvu'

Navode kako njihova ustanova ima više od 200 zaposlenih, među kojima je 150 zdravstvenih djelatnika i 56 liječnika, koji su od 2000. godine pružili vrhunsku medicinsku uslugu više od 500.000 pacijenata.

Dodaje se kako je poliklinika Medikol 2007. postala 'nositelj do tada nedostupne zdravstvene usluge PET/CT u Hrvatskoj, putem otvorenog javnog natječaja na kojem je Medikol bio jedini ponuđač' pa je s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje sklopljen ugovor za 11.000 pregleda PET/CT-om godišnje (po 4.500 u Zagrebu i Splitu te 2.000 u Rijeci).

'Optužbe za nejasna pravila naručivanja pacijenata su neutemeljene'

U priopćenju se ističe kako broj PET/CT pregleda ovisi prvenstveno o 'procjenama liječnika - specijalista iz državnih bolničkih centara koji svoje pacijente šalju na PET/CT preglede, a ne liječnika poliklinike Medikol koji tek provode naručene preglede'. 'Stoga su optužbe interesnih skupina pojedinaca liječnika kako ne postoje jasna pravila o naručivanju potpuno neutemeljene, kao i optužbe da su pacijenti na preglede naručivani bez opravdanog razloga', rekli su iz Medikol grupe.

'Razočaravajuće je da kad privatni investitor odluči ulagati u Hrvatskoj svaka investicija bude dočekana na nož od pojedinaca', priopćeno je iz Medikol grupe Naglasili su i kako su 'liječnici Poliklinike Medikol u protekle četiri godine odbili pregledati više od 700 pacijenata poslanih na PET/CT pregled zbog stručne procjene kako pregled nije potreban niti koristan pacijentu koji je upućen na pregled', te da su se time odrekli 6,3 milijuna kuna.

'Razočaravajuće je da svaka investicija bude dočekana na nož od pojedninaca'

'Stoga su potpuno neistinite optužbe kako su pacijenti
bezrazložno pregledavani ili ozračavani. Također, javnim prozivanjem Poliklinike Medikol i pričama o
bespotrebnom ozračivanju pacijenata od strane navodno uglednih i liječnika s dugogodišnjim stažem,
manipulira se javnost i širi panika među nedužnim pacijentima.'

Iz Medikol grupe također su rekli da kontinuirani napadi izravno ugrožavaju 'gradnju novog Medicinskog centra Medikol, investiciju vrijednu više 370 milijuna kuna koja će otvoriti više od 300 novih radnih mjesta'. 'Potpuno je razočaravajuće i obeshrabrujuće da svaki puta kad privatni investitor odluči ulagati u Hrvatskoj, a pogotovo u trenutku kada je svaka investicija i više nego dobrodošla, bude dočekana na nož od pojedinaca sa partikularnim interesima', zaključuje se u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene