Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzorci zatvaranja

Milinović: Makarsko rodilište nije se uspjelo prilagoditi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović je u Dubrovniku komentirao zatvaranje rodilišta u Sinju i Makarskoj, istaknuvši kako su privremeno zatvorena jer ne zadovoljavaju zdravstvene kriterije.

Ministar je podsjetio kako su još 2006. godine inspekcija Ministarstva zdravstva te stručna inspekcija Hrvatske liječničke komore upozorili ta rodilišta da će se - ako se ne ekipiraju i zadovolje zakonske standarde - neka rodilišta morati ukinuti. 'Imali su dvije do tri godine prilagodbe i nisu uspjeli. I sukladno nalazima inspekcije, dok se ne uspostave uvjeti propisani zakonom, prisiljeni smo ukinuti rad u tim rodilištima', izjavio je ministar Milinović. Dodao je kako to ne znači da se s vremenom, ako steknu uvjete, opremu, kadar i organizaciju, ta rodilišta neće otvoriti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RADOVI U TIJEKU Zatvara se važan most u Dalmaciji, HAC objavio detalje Zatvoren ilegalni dom: ilustracija - 5 policijska intervencija Zatvoren pulski dom za stare i nemoćne, za dvije korisnice bilo je nemoguće utvrditi identitet

Makarsko rodilište više ne radi

Makarsko rodilište u sklopu doma zdravlja rješenjem ministarstva zdravstva o zabrani obavljanja rodilišne djelatnosti jer ne ispunjava prostorne uvjete i uvjete medicinsko-tehničke opreme, od danas više ne radi. Rješenje, u kojem se navodi kako započete postupke u rodilištu treba dovršiti, a rodiljama i djeci koja su u skrbi rodilišta pružiti zdravstvenu uslugu do planirana izlaska, dok nove postupke nije dopušteno započeti, dostavljeno je danas ginekologu dr. Ivi Viskoviću. On je kazao kako u rodilištu nema rodilja te da i ne može postupiti drukčije nego po obvezatnom rješenju Ministarstva.

Bivši voditelj ispostave makarskog doma zdravlja dr. Damir Mendeš, kojemu je jučer ravnatelj županijskog Doma zdravlja Dragomir Petric dostavio rješenje o zatvaranju rodilišta, odbio je to učiniti i danas je na mjesto voditelja dao neopozivu ostavku. Pritom je kazao kako se odlukom ministarstva zdravstva uloga voditelja ispostave svela na pukog izvršitelja, što on ne želi biti.

Zbog odluke o zatvaranju rodilišta voditelj podnio ostavku

Voditelj makarske ispostave Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Damir Mendeš izjavio je jutros novinarima da nije izvršio nalog ravnatelja županijskog Doma zdravlja Dragomira Petrica da zatvori makarsko rodilište, te je svoj mandat stavio na raspolaganje. Naime rješenjem Ministarstva zdravstva o zabrani obavljanja rodilišne djelatnosti zbog neispunjavanja uvjeta, makarsko rodiliše pri Domu zdravlja nakon više od 30 godina i obavljenih 130 poroda, trebalo je biti zatvoreno. 'U konkretnom slučaju vezanom za odluku Ministarstva zdravstva o zatvaranju rodilišta, uloga voditelja makarske ispostave svela se na pukog izvršitelja, što ne želim biti jer na odluku ne mogu utjecati, pa ću na današnjem sastanku u Splitu ravnatelju Petricu podnijeti ostavku', rekao je Mendeš.

U makarskom rodilištu koje je unatoč dostavljenom rješenju Ministarstva zdravstva o zabrani obavljanja rodilišne djelatnosti i dalje otvoreno, smatraju kako je odluka o zatvaranju jedan od načina da se opravda višak kreveta u nedavno otvorenom novom splitskom rodilištu. U Makarskoj prošle je godine obavljeno 130 poroda, doznaje se od ginekologa Ive Viskovića koji navodi kako su 34 rodilje rodile za sat vremena, a do Splita ne bi bile stigle ni u vozilu Hitne pomoći. Makarski gradonačelnik Marko Ožić Bebek iznenađen 'presudom' Ministarstva zdravstva je kazao kako je odluka pomalo ishitrena za grad drugi po veličini u županiji, te će na osnovi konsenzusa svih političkih stranaka u Gradu i dalje ustrajati da makarski Dom zdravlja bude 'mini bolnica'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene