Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijavite odmah!

'Kad su me vidjeli u masnicama rekli su mi - ti si žensko, moraš šutjeti, moraš trpjeti. On ti je muž, on ima to pravo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas se plesom želi podići svijest o uznemirujućoj statistici prema kojoj svaka treća žena tijekom svojeg života doživi silovanje ili neki oblik fizičkog nasilja. Što je ukupno jedna milijarda žena i djevojčica.

Svakih 28 dana jedna žena u Hrvatskoj izgubi život zbog nasilja. Krivci nisu samo nasilnici, nego i svi koji o tome šute. Pričali smo s nekoliko žrtava takvog zlostavljanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija sude joj Influencerica optužena da je silovala 14-godišnjaka: "Bilo je šokantno" Ilustracija trajalo je pet godina! Silovao maloljetnu kćer jednom tjedno, zaključavao je u kuću: Podignuta optužnica protiv oca (44) iz Dalmacije

'Kad bi mene vidjeli u šljivama oni bi meni rekli to je muž, on ima pravo na sve, ti si žensko ti moraš šutjeti, moraš trpjeti, za ljubav se radi sve...', kaže nam Gorana, jedna od žrtava.

'Nije to trajalo tek toliko, nego je to trajalo 3 godine. Trpjela sam to maltretiranja ponižavanje, prijetnje da će me ubiti... 'Cijelu trudnoću dok sam bila trudna s ovim malim me maltretirao', dodaje Ana.

Trpjele su iz straha i u nadi da će se njihovi partneri promijeniti, ali nisu. Ženama poručuju da ne ponavljaju njihove pogreške.

'Jedan šamar kad dobije dobiti će još više i još više i će tonut će još više u zlo. Neka mu ne oprosti taj jedan šamar, neka ne vjeruje njegovim riječima jer je to sve gore i gore', poručuje Blaženka.

S njom se slaže i Ana i poručuje ženama neka odmah prijave slučaj zlostavljanja.

Zajedno s djecom Ana i Gorana, spas su pronašle u sigurnoj kući, gdje im je osigurana medicinska i psihosocijalna pomoć, te obrazovanje.

U Hrvatskoj je tek 19 sigurnih kuća, no potrebe su puno veće. 'Samo u siječnju, godina je tek počela, 4 su žene ubijene u takozvanom partnerskom ili obiteljskom nasilju', kaže nam Rada Borić iz Centra za ženske studije.

Milijarda žena i djevojčica godišnje doživi nasilje. U znak borbe protiv toga - danas se pleše u više od 200 zemalja.

 

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene