Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Tužne životne priče

'Zadnju godinu sam otišla, kad sam rodila malog. Fizički me zlostavljao cijelu trudnoću'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fizičko nasilje od strane partnera doživjela je gotovo svaka četvrta Hrvatica.

Rijetko koji građanin prijavljuje nasilje koje se događa u njegovu susjedstvu. Okretanjem glave postaje suučesnik. Oko milijardu žena i djevojčica diljem svijeta žrtve su nekog oblika nasilja, dok je u Hrvatskoj riječ o svakoj četvrtoj ženi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slično ropstvu Useljavanje u stan s muškarcem bilo je početak pakla: Iz straha za svoj život pristala je na prostituciju, trpjela zlostavljanje Taylor Swift - 4 Važno upozorenje Postala je žrtva zbog svoje iznimne popularnosti, ali problem je puno dublji: Na meti su posebno žene i djeca

Pokušaj silovanja ili silovanje doživjelo je 17 posto žena u Hrvatskoj, a fizičko nasilje od strane partnera - gotovo svaka četvrta Hrvatica.

'Trpila sam 5 godina, zadnju godinu sam otišla, kad sam rodila malog. Fizički me zlostavljao cijelu trudnoću', jedna je od ispovijesti.

'Ja sam možda, kak' bi se reklo, otišla u pravi čas. Doživjela jesam i psihičko i fizičko nasilje', priča druga žrtva.

Sada kada su okrenule nove stranice u životu, svjesne su da su odmah nakon prvog podizanja ruke - trebale otići.

'Ja sam uvijek govorila, dat ću šansu, dat ću šansu, a u biti to ispalo da kak' bi ja rekla njemu dajem šansu da se što više iživljava na meni', priča zlostavljana žena.

'Da djeca ne gledaju nasilje, da ne budu okruženi time ja sam se odlučila maknuti od toga. To ne bi bilo zdravo niti za mene niti za njih', priča druga.

Jedan od izlaza su sigurne kuće

Kampanjom Moj Glas protiv nasilja promovira se nulta stopa tolerancije svih oblika nasilja nad ženama. Europska komisija sa 160 tisuća eura financira ovaj projekt.

'To je toliko veliki problem s kojim se nažalost bore sve zemlje i članice Europske Unije', kaže Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova.

Jedan od izlaza su i sigurne kuće, gdje žrtve nasilja borave u prosjeku godinu dana.

'Ono što mi pružamo je psihosocijalna pomoć, 24-satna skrb, sigurnost, djeca ako dođu školske dobi, uključujemo ih u školu. Platimo im neki tečaj za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju', kaže Danijela Petković, stručna voditeljica kuće za žrtve obiteljskog nasilja, Caritas.

Nakon što izađu iz sigurnih kuća osigurana im je naknadna skrb.

'Mi im putem donacija osiguravamo plaćanje podstanarstva 6 mjeseci, pomažemo im u hrani, novčana pomoć. Kad oni izađu izgubljeni su, nemaju podršku obitelji i okoline i onda se nažalost vrate zlostavljačima', kaže Petković.

I to gotovo svaka druga! Ljudi pred nasiljem nažalost najčešće zatvaraju oči, iako su ga po zakonu dužni prijaviti - policiji ili centru za socijalnu skrb.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene