Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ova godina je takva'

Milanović učiteljima: Ispričavam se što će vam plaće biti manje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović danas se ispričao učiteljima i nastavnicima koji će od 1. kolovoza ove godine imati manje plaće.

Vlada je na današnjoj sjednici ukinula od 1. kolovoza isplatu dodatka na plaću od 3, 5, 7 i 9 posto učiteljima i nastavnicima u osnovnom i srednjem školstvu.

Pročitajte i ovo Vilim Ribić slijedi mirenje ili prosvjedi Sindikati odbili Vladinu ponudu: "Neprihvatljiva je. To je mizerno u odnosu na veliki rast cijena" Slika nije dostupna Ne odustaju Odgovor premijeru: 'Mi svaku noć to prespavamo'

Premijer je kazao kako su pregovori sa sindikatima važno političko pitanje. 'Vode ga moji ministri u koje imam puno povjerenje i imat ću ga i dalje. I neću se pojaviti kao Bog iz mašine', kazao je Milanović.

>> Pregovori propali: Prosvjetarima niže plaće i do 600 kuna!

Nakon što je Vlada na današnjoj sjednici ukinula uredbu o isplati dodatka na plaću ovisno o godinama staža učiteljima i nastavnicima u osnovnom i srednjem školstvu Milanović im se ispričao: 'Ispričavam se što će vam plaća biti manja, no ova godina je takva kakva je, druga će biti bolja. Kad ćemo imati više onda ćemo vam to vratiti'.

Zbog ove odluke plaće će pasti između 120 i 600 kuna.

>> Milanović: Obećajem da će Dubrovnik biti spojen s Hrvatskom!

Premijer je kazao kako će se ova odluka nažalost, najviše odraziti na učitelje i nastavnike koji su ionako u Hrvatskoj najpotcjenjeniji te dodao kako to treba ispraviti. 

Učiteljima i nastavnicima se ispričao i ministar znanosti Željko Jovanović. 'Nadam se da je ovo privremena odluka, ja se u ime sindikata na tome ispričavam. Svi smo svjesni teških i izazovnih vremena u kojima svatko mora podnijeti dio krize, osim trojice ljudi koji vode sindikate osnovnog i srednjeg školstva, visokog obrazovanja i znanosti', kazao je Jovanović te dodao kako će dio nastavnika s najvećim stažom i iskustvom izgubiti značajan dio svoje plaće jer sindikati nisu htjeli pristati na korektan prijedlog koji su potpisali ostali sindikati.

Vlada je imenovala potpredsjednika Vlade Nevena Mimicu i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića za svoje predstavnike u arbitražnom vijeću koje bi trebalo odlučiti mogu li se izmjene TKU-a ipak primijeniti na sve zaposlene u javnim službama, budući da su četiri sindikata javnih službi potpisala Vladin prijedlog.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene