Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama na Markovom trgu

Milanović smijenio Linića: Država se ne smije oštećivati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milanović je poručio kako više ne vidi mogućnost suradnje s Linićem.

Zoran Milanović rekao je na konferenciji za medije kako više ne vidi mogućnost za nastavak suradnje s ministrom Slavkom Linićem, te dodao kako za novog ministra predlaže Borisa Lalovca, dosadašnjeg ministrovog zamjenika koji je upućen u sve procedure.

Pročitajte i ovo U Splitu su ponovo osvanuli uvredljivi grafiti - 6 Tri kaznena djela Policija uhvatila grafitera koji je blatio Milanovića i druge političare, poznato odakle je Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

'Predstečajne nagodbe su diskrecijski postupak i moraju biti besprijekorne bez ikakve sumnje. Država se ne može oštećivati i ne može se govoriti o očuvanju radnih mjesta kao kriteriju. To tako ne smije biti', rekao je premijer i dodao da je njegov posao da provjerava i postavlja pitanja.

'Greška se može dogoditi, ali onda očekujem da se utvrde odgovorni za to koji su ministra, uvjeren sam, doveli u zabludu', dodao je i poručio da je s Linićem imao intenzivnu i solidnu suradnju.

Premijer je podsjetio na takozvani 'slučaj pomoćnik' s početka godine kada je osobno morao isključiti Branka Šegona iz tima jer 'ministar nije vidio problem u tome da njegov pomoćnik uzme kredit u HBOR-u'.

Narušeno povjerenje

Milanović je rekao kako se ovaj put radi o grešci na štetu državnog proračuna što je potvrdila i Porezna uprava, a to je, kaže, alarm i tada se mora nešto napraviti. 'Povjerenje je ozbiljno narušeno', rekao je premijer i zahvalio Liniću na suradnji i doprinosu u Vladi.

'Izbori su bitni, ali čiste ruke su bitnije', poručio je premijer koji nije bio zadovoljan Linićevim odgovorom, ali o sastanku s bivšim šefom financija nije htio govoriti.

Premijer je objasnio i da on ne može voditi kazneni postupak, ali političku istragu može jer je to njegov posao.

Ugovori su javni, objasnio je Milanović, zbog čega nema šanse da se nešto sakrije. 'Znamo koliko u Hrvatskoj vrijede nekretnine. Postoje nelogičnosti, kad to vidiš i kad te upozori Porezna onda je to ozbiljno zvono na uzbunu', rekao je i poručio kako Linića nasljeđuje mlad i obrazovan čovjek koji poznaje sve procese i može odmah početi raditi.

'Ja sam o ovom problemu, jer ja to vidim kao problem već dva mjeseca, razgovarao sa svim kolegama u užem kabintetu i sa ministrima. Međutim, ovakve odluke moram donijeti ja u okviru svojih zakonskih mogućnosti, a ne predsjedništvo SDP-a. Stranka mi je jako važna, ali ovakve odluke moram donijeti ja', odgovorio je Milanović na pitanje je li sam donio odluku. Hoće li se Linić vratiti u Sabor sam mora odlučiti, ali Milanović pretpostavlja da hoće.

Linić ujutro bio u Vladi

Premijer Zoran Milanović sazvao je izvanrednu konferenciju za medije u 11 sati na kojoj se očitovao o slučaju Spačva i navodima da je odlukom ministra Slavka Linića oštećen državni proračun.

Ministar Slavko Linić bio je jutros u Vladi, i otišao je nakon 20-ak minuta bez komentara.

Linić: Ne želim se upuštati u polemiku putem medija

Podsjetimo, Linić je stavio svoj potpis na odluku kojom je ministarstvo za zemljište, koje je prema procjenama Porezne uprave vrijedno šest milijuna kuna, dalo čak 33,5 milijuna.

Linić je očitovanje o Spačvi poslao Milanoviću koji je poručio kako će razmotriti sve podatke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene