Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Milanović biblijski: Ako te zaboravim, Jeruzaleme, neka mi se osuši desna ruka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ovako zlokobnu kritiku dobre odluke nisam već dugo čuo', rekao je Zoran Milanović na sjednici Vlade.

Na početku sjednice premijer Zoran Milanović osvrnuo se na reakcije oko podjele Hrvatske na regije. 'Od kada sam u politici čuo sam svašta, ali ovako zlokobnu kritiku jedne dobre odluke dugo nisam. Ovdje se pokušava od dviju strana (op.a. HDSSB-a i HDZ-a) napakostiti jednom dijelu Hrvatske. To je grozno, podjela na dvije regije je u hrvatskom interesu', rekao je Milanović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika" Ilustracija bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao

Dodao je kako će Hrvatska hvatati prosjek EU i imati na raspolaganju velika sredstva, a čije će raspolaganje ovisiti o organiziranosti politilčara. Milanović je tada poslao poruku Slavoncima da ih neće zaboraviti pri čemu je citirao biblijski psalam. 'Postoji psalam o Židovima u Babilonu, koji kaže 'Ako te zaboravim, Jeruzaleme, neka mi se osuši desna ruka. Isto se može reći i za Slavoniju', poručio je premijer.

>> Vlada na Twitteru: Porezni dužnici uplatili 54,8 milijuna kuna duga

Osim o podjeli na regije Milanović je govorio i o spašenom kreditnom rejtingu Hrvatske. 'Ovo nije kraj, nije početak kraja, nego kraj početka. Dobili smo kredit jer se u naše poteze vjeruje. Veliki projekti ne mogu biti realizirani i započeti odmah, za to treba koji mjesec više. Kao u svakom velikom poslu, ne možete sve predvidjeti, ali tko radi, radi. Tko ne radi, zabija glavu u pijesak i dovodi zemlju u tešku poziciju', rekao je.

Ministar zdravstva Rajko Ostojić predočio je viziju gdje Hrvatska želi biti za četiri ili osam godina u zdravstvu. 'Napravili smo jasnu grupu koja se sastoji od profesionalaca koji su napravili nacrt nacionalne strategije. Svi ključni akteri hrvatskog zdravstvenog sustava sudjelovali su u izradi strategije.Sudjelovali su svi sindikati. Hrvatska ima najbolje medicinske sestre, stomatologe, liječnike, u prvi smo u transplataciji organa, transplataciji bubrega i jetara, prvi u davateljstvu organa. Ali, upravljački sustav ne funkcionira', rekao je ministar Ostojić.

Dodao je kako je napravljeno niz operativnih planova. 'Ova strategija je uvijet bez koje se ne može imati pristup europskim fondovima. Izgubili smo 7 - 8 godina, ne možemo se vraćati u prošlost. Gdje nema vizije, ljudi stradavaju. Možda, gdje nema vizije rejting pada - kod nas očito ima vizije!', zaključuio je ministar Ostojić.

Premijer Milanović zaključio je kako je medicina težak studij, ulaganje u ljude traje dugo, a to košta.

'Naš sustav je neracionalan, naš zadatak je da u okviru zdravstva ljudima s ograničenim sredstvima pružimo što bolju uslugu. Da za 100 kn danas dobiju više nego što su dobili jučer, Ljudima uzimamo puno, država im uzima porez. Država mora ljudima od definiranog iznosa pružiti što više. Moramo se zapitati možemo li financirati možemo li održavati toliko zdravstvenih ustanova koje ne funkcioniraju dobro. 60- 70 bolnica je dosta za državu veličine Teksasa', uzaključio je premijer.

Na temu o zdravstvu nadovezao se ministar obrazovanja Željko Jovanović i još jednom pojasnio važnost novog školskog predmeta koji se od ove godine uvodi, a to je zdravstveni odgoj.  'Vide se poražavajuće stanje o zdravlju djece. Zato zdravstveni odgoj predstavlja način kako da zdravlje populacije bude bolje i da prevencijom uštedimo. Poražavajuće je da kod nas svako peto dijete ne pere zube, a piju i puše alkohol', rekao je ministar Jovanović. 

Vlada na sjednici nije usvojila izvješće o radu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) za 2011. god. te je predložila Saboru da ne prihvati Izvješće.

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić rekla je kako je povećan broj članova Savjeta za mlade. 'Donijeli smo odluku da nitko iz politike ne bude na čelu savjeta, to će izabrati udruge između sebe. Udruge mogu dati puni doprinos u kreiranju politika. Savjet za mlade je u potpunosti otvoren mladim ljudima i njihovim potreba', rekla je Opačić.

Tako će savjet za mlade nadzirati i davati preporuke i mišljenja u provedbi Nacionalnog programa za mlade

 

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene