Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštra poruka iz oporbe

'Dok u Saboru nema kvoruma, u Banskim dvorima Orešković donosi odluke i rasprodaje Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica SDP-a, Milanka Opačić u Dnevniku Nove TV kazala je koje su strategije SDP-a, te hoće li podržati HDZ-ovu inicijativu za opoziv premijera Oreškovića.

Koja je Vaša reakcija, sada kada smo čuli prvog potpredsjednika Vlade, Tomislava Karamarka koji je pozvao premijera i Božu Petrova na povlačenje iz Vlade?

Pročitajte i ovo Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen" Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu"

Mi u SDP-u mislimo da trebaju svi otići, treba otići cijela Vlada, zbog toga što se vidi da uopće ne funkcioniraju i ono što rade zapravo donose štetne odluke za građane i za ovu zemlju.

Ne znamo koji je odgovor premijera Oreškovića, kao predsjednika Vlade i drugog potpredsjednika, no ono što je svakako nama važno u ovom trenutku je činjenica da je na stolu zahtjev za opozivom predsjednika Vlade, Tihomira Oreškovića. HDZ ga želi smijeniti. Hoće li SDP biti uz HDZ?

SDP će glasati za svaku odluku koja će nas dovesti do prijevremenih, parlamentarnih izbora. Mi očekujemo da to bude što je moguće prije zbog toga što zemlja naprosto više ne može čekati. I ova agonija se treba prekinuti i ovaj cirkus u cirkus u državi koji su napravili i MOST i HDZ.

Mislite da će vaši birači razumjeti da zajedno s HDZ-om rušite premijera Oreškovića?

Oni će to razumjeti zbog toga što mi želimo ponovno dati građanima šansu, vratiti njima mandat. To je jedino ispravno i oni neka odluče tko će ponovno voditi hrvatsku Vladu i tko će ponovno upravljati Hrvatskom. U ovom trenutku ono što sada imamo niti je vlada niti je parlament, dakle ništa ne funkcionira. Ono što bih htjela reći je dok u ovoj tamo zgradi (Hrvatski Sabor) nema kvoruma, u ovoj zgradi (Banski dvori) Tihomir Orešković donosi odluke i rasprodaje Hrvatsku.

Prema nekim analitičarima, na novim izborima mogao bi se ponoviti rezultat. Mogao bi se dogoditi status quo, jedan i drugi blok mogli bi imati sličan broj glasova. Možete li zamisliti veliku koaliciju?

Ta politika 'ki bi - da bi', ja ne bih sada o njoj. Treba vratiti građanima mandat i to je najpoštenije. Treba što prije ići na izbore jer naprosto do 9. mjeseca u ovim uvjetima ne možemo čekati. Jer najveću cijenu plaćaju građani.

Danas je nekoliko zastupnika javno tražilo da se Sabor raspusti, to je temeljem Ustava moguće. Koliko je realna opcija da zastupnici pokrenu postupak za raspuštanje Hrvatskog sabora?

Mislim da je sve više zastupnika u Saboru kojima sazrijeva ideja o samoraspuštanju, da je to jedino dobro rješenje jer niti Vlada funkcionira, niti Sabor funkcionira i mi već mjesecima nemamo kvorum u Parlamentu. Ova komedija koja se događa ovdje puno će koštati hrvatske građane, prema tome mislimo da su izbori jedino dobro rješenje i to što je moguće prije.

Je li između HDZ-a i SDP-a bilo komunikacije upravo oko toga da se pokrene ta točka dnevnog reda.

Mi smo svoje prijedloge dali u saborsku proceduru i mi ćemo za njih glasati. Mi se bavimo svojom politikom i svojim biračima, to je jedino što mogu reći.

Jeste li s HDZ-om pokušavali uspostaviti kontakt i o toj mogućnosti o samoraspuštanju Hrvatskog sabora?

U Parlamentu se razgovara o svi temama ali mislim da je kod većine saborskih zastupnika polako sazrijeva ideja da bi samoraspuštanje parlamenta bila jedina dobra odluka. Zato što vraćamo mandat građanima i zato što zaustavljamo ovaj cirkus od države koji su napravili i HDZ i MOST. Mislimo da su izbori jedno rješenje ove situacije, drugo rješenje ne vidimo.

Laburisti su pokrenuli taj postupak, vi ćete im se pridružiti ili ćete pokrenuti svoj postupak?

Mislim da treba u ovom trenutku smo još skupiti dovoljno onih koji će tu odluku podržati, a mislim da ih je svakim danom sve više, kako vide da ništa ne funkcionira, niti Sabor, niti Vlada.

Hipotetski, kada bi onda izašli na izbore?

Na izbore treba izaći što je moguće prije. Mislim da je rok nekakvih 30 dana, dakle ne treba se zavlačiti dugo u ljeto i ne treba čekati deveti mjesec jer teško bi građanima objasnili zašto tri mjeseca nemamo niti Vladu niti Parlament.

Što sutra i u petak očekujete u Hrvatskom Saboru?

To nije pitanje za nas, to je pitanje za ljude koji imaju većinu u Parlamentu i koji u ovom trenutku formiraju vladu. Oni moraju reći što će napraviti. Mi smo svoj dio napravili. Dakle, mi da nismo pokrenuli postupak nepovjerenja Tomislava Karamarka, nikome ne bi bilo sporno to što je privatne interese stavio ispred nacionalnih.

Ovisi o predsjedniku Sabora, no hoćete li raditi, hoćete li raspravljati, hoćete imati kvorum, nećete imati kvorum?

U Saboru se pokušava stvarati privid, ako i u Vladi, da se nešto radi, međutim, niti Sabor funkcionira, danas je puno odbora otkazalo svoj rad, zbog toga što nemamo kvoruma. Mi već mjesecima nemamo kvoruma, niti za glasanje u petak, niti imamo kvorume na odborima. Prema tome, niti parlament, niti Vlada ne funkcioniraju već mjesecima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene