Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbija mora normalizirati odnose

Mesić: Neovisno Kosovo je realnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neovisno Kosovo je realnost i Srbija treba to prihvatiti iako nije priznala kosovsku neovisnost, rekao je u intervjuu za BBC na albanskome hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Ako Srbija ne želi priznati Kosovo kao međunarodni subjekt, ona treba dopustiti uspostavu komunikacije, dopustiti letove zrakoplova, komuniciranje građana, promet kapitala i tako redom, normalizirajući odnose, rekao je Mesić u intervjuu objavljenom u petak na internetskoj stranici BBC-a na albanskome.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razlike u predsjedavanju Josipović se neće svađati s Crkvom i Slovencima Slika nije dostupna 10 godina predsjedavanja 'Pretjerana ležernost Mesiću se obila o glavu'

Hrvatski predsjednik to je ilustrirao primjerom Zapadne Njemačke koja nikada nije priznala Istočnu Njemačku, ali su dvije zemlje uspostavile komunikaciju na razini vlada.

Po Mesićevim riječima, bez obzira na to hoće li Srbija priznati Kosovo, ona treba dopustiti drugima da surađuju s Kosovom, a to bi značilo i veću sigurnost i cijelo područje jugoistočne Europe okrenulo bi se prema europskim integracijama.

Jedini put za normalizaciju odnosa na Balkanu je individualizacija krivnje za počinjene zločine tijekom ratova iz devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, ponovio je Mesić dodajući da je to uvjet i za otvaranje suradnje između svih međunarodnih subjekata na ovim prostorima, uključujući i Srbiju, koja treba priznati postojeću realnost. Govoreći o hrvatsko-kosovskim odnosima, hrvatski predsjednik posebice je ukazao na ulogu kosovskih Albanaca u Hrvatskoj kao mosta suradnje između dviju zemalja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene