Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Franjo impresioniran Slobom

Mesić: Najveći krivac za rat je Milošević, a odmah iza njega Tuđman

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik Stjepan Mesić rekao je da je najveći krivac za rat bio Slobodan Milošević, a odmah iza njega Franjo Tuđman koji je, kaže Mesić, bio impresioniran Miloševićem.

On, kao posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ, nije imao nikakvu ulogu u razbijanju Jugoslavije, tvrdi Mesić u razgovoru za Press.

Pročitajte i ovo Robert Badinter Ugledni pravnik i bivši ministar Umro čovjek koji je proglasio smrt Jugoslavije Slika nije dostupna Intervju za Deutsche Welle Mesić o raspadu Jugoslavije: ''Taj rat je za svaku osudu i mogao se izbjeći. Moglo je sve proći bez ijednog mrtvog''

'Ja sam kao predsjednik Predsjedništva SFRJ predložio da republike proglase samostalnost, ali Milošević to nije želio prihvatiti. Lagao je svijet da se zalaže za SFRJ, a Srbe je varao tako što im je govorio 'uzmite teritorij i svi ćemo živjeti u istoj države'', rekao je Mesić.

Dodao je kako je Tuđman bio impresioniran Miloševićem i vjerovao da ga podržava velik dio međunarodne zajednice. Tada je Tuđman odlučio da ako Srbija može širiti svoje granice, može i Hrvatska ostvariti svoje interese u BiH. 'I tako je počeo rat', rekao je Mesić.

U razgovoru za Press osvrnuo se na svoj odnos s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem kojeg naziva prijateljom. 'jako smo dobro surađivali i otvorili mnoge procese približavanja. Imali smo jedno neslaganje, kada sam ja izjavio nešto s čime se Tadić nije složio. Ali, to je demokratski', rekao je Mesić. Negirao je time tvrdnju da se se odnosi Srbije i Hrvatske popravili stupanjem Josipovića na čelo države.

Stjepan Mesić naznačio je kako osobno nema daljnjih političkih ambicija. 'Moja jedina ambicija jest da na sljedećim izborima u RH pobijedi opcija za koju ću ja glasovati. Znam za koga ću glasovati ali to vam, naravno, ne smijem reći', zaključio je Mesić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene