Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugledni pravnik i bivši ministar

Umro čovjek koji je proglasio smrt Jugoslavije

Robert Badinter
Robert Badinter Foto: Afp
Bivši francuski ministar pravosuđa, pravnik i političar Robert Badinter bio je na čelu komisije koja je krajem 1991. donijela mišljenje da je SFRJ u procesu dezintegracije.

Francuski pravnik i političar Robert Badinter, bivši ministar pravosuđa koji je bio predsjednik arbitražne komisije u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji 1991. godine, preminuo je u petak u dobi od 95 godina, izvijestili su francuski mediji.

Badinter - odvjetnik, profesor prava na Sorbonnei i predsjednik francuskog Ustavnoga vijeća - u vrijeme raspada Jugoslavije bio je na čelu takozvane Badinterove komisije koja je u prosincu 1991. donijela mišljenje da je SFRJ u procesu dezintegracije, na temelju kojega su 15. siječnja 1992. države Europske ekonomske zajednice (EEZ) priznale državnu neovisnost Hrvatske i Slovenije u postojećim granicama.

U svojoj se dugogodišnjoj pravničkoj i političkoj karijeri zalagao za ukidanje smrtne kazne u Francuskoj, što je ostvareno 1981. godine. Židovski intelektualac i ministar u socijalističkoj vladi, čiji je otac umro u njemačkom koncentracijskom logoru, Badinter je bio meta brojnih napada francuske desnice, od kojih su neki bili obojeni antisemitizmom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene