Obavijesti Video Pretražite Navigacija
javili se i Suverenisti

Potpredsjednik Vlade oštro reagirao na najavu novih optužnica iz Srbije: "Ta teza im neće proći"

Nakon što je potvrđena optužnica srpskog Tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice pilota za zločine u Oluji te nakon što se srbijanskim medijima pojavila informacija da se planiraju podići optužnice protiv trojice nekadašnjih članova Glavnog stožera HV-a, oglasio se ministar branitelja Tomo Medved te Hrvatski suverenisti.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u ponedjeljak da Srbija podizanjem optužnica pokušava promijeniti karakter VRO "Oluja", što ne će proći, i poručio da će Hrvatska zaštititi sve hrvatske branitelje, generale, časnike i pilote.

VRO "Oluja" legitimna je akcija

Pročitajte i ovo Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu" Marijan Pavliček i Hrvatskih suverenista O formiranju većine Suverenist o suradnji s HDZ-om: "Čujem s terena da bi to slavonski HDZ-ovci priželjkivali"

"Teza vezana za pokušaje promjene karaktera Vojno-redarstvene operacije 'Oluja' neće proći. Međunarodni sud u Haagu donio je jasan pravorijek i ocjenu 'Oluje', ona je bila legitimna operacija kojom je Hrvatska oslobodila svoj prostor, koji su okupirale postrojbe JNA, uz pomoć pobunjenih Srba", rekao je Medved u Sunji komentirajući optužnice srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota.

Srbija je bila agresor

"Srbija nije smogla snage suočiti se sa svojom prošlošću, s ulogom pokretača agresije na Hrvatsku, potom na BiH, a nakon toga i na Kosovo. Hrvatska je vodila pravedan, obrambeni i osloboditeljski Domovinski rat", poručio je.

Napomenuo je da su u stalnom kontaktu s optuženim pilotima i najavio da će ovoga tjedna održati sastanak kako bi analizirali sve što se događa. Hrvatska do danas nije zaprimila nikakvu informaciju vezanu za proces koji se vodi u Srbiji, stoga se sve o čemu se govori zasniva na objavama režimskih medija u Srbiji.

Medved kaže da je kroz režimske Vučićeve tabloide upoznat i s najavom kaznenih prijava protiv admirala Davora Domazeta Loše, brigadira Ilije Maričića, pomoćnika načelnika Glavnog stožera za upotrebu Ratnog zrakoplovstva, te generala Pavla Miljavca.

Ne postoje nikakvi dokazi protiv pilota

"Zaštitit ćemo sve hrvatske generale, sve hrvatske branitelje, sve hrvatske časnike. Zaštitit ćemo ih čvrsto, onako kako su branitelji obranili i oslobodili Hrvatsku. Tako će Vlada na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem čvrsto stati u zaštitu istine i dostojanstva Domovinskog rata, kao i svih branitelja", ustvrdio je.

Medved smatra da Srbija nema nikakve konkretne dokaze protiv hrvatskih pilota, već kroz optužnice pokušava sve poteškoće s kojima se suočava, poglavito onim vezanim za Kosovo, preusmjeriti na Hrvatsku kako bi izmijenila karakter Domovinskog rata.

"To im neće uspjeti, Domovinski rat je najsnažniji temelj samostalne i suverene Hrvatske i na tom tragu ćemo nastaviti raditi", poručio je.

Suverenisti: "Očekujemo jasan i odlučan odgovor Vlade"

Oko srbijanske najave podizanja novih optužnica oglasili su se i Hrvatski suverenisti koji poručuju kako očekuju od DORH-a da podigne optužnice protiv Aleksandra Vučića i bivšeg predsjednika Tomislava Nikolića zbog, kako kažu, poticanja na terorizam na tlu RH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nakon pilota Beograd podiže nove optužnice: Na meti su tri nekadašnja člana Glavnog stožera HV-a

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna USKORO SASTANAK U VLADI Lošo i Miljavac o najavi optužnica iz Srbije: "Njima je najveći zločin hrvatska država"

Dodaju da od hrvatske Vlade traže jasan i odlučan odgovor na najave iz Srbije o podizanju novih optužnica protiv hrvatskih branitelja i generala iz Domovinskog rada.

"Cilj ovih optužnica prvenstveno je još jedan jalov pokušaj službenog Beograda u izjednačavanju žrtve i agresora“. Dodaju da izostanak jasnog i odlučnog odgovora može imati dalekosežne posljedice na sigurnost RH i odnose u susjedstvu.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene