Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKORO SASTANAK U VLADI

Lošo i Miljavac o najavi optužnica iz Srbije: "Njima je najveći zločin hrvatska država"

Nakon što je Beograd podigao optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota za, kako kažu, ratne zločine počinjene u Oluji 1995., opunomoćenik preživjelih s Petrovačke ceste, odvjetnik Dušan Bratić, najavio je podizanje kaznenih prijava protiv Davora Domazeta Loše, Ilije Maričića i Pavla Miljavca.

Umirovljeni admirala HV-a Davor Domazet Lošo ne gleda na podizanje kaznenih prijava kao na napad na sebe, Iliju Maričića ili Pavla Miljavca, već kao napad na državu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija na odmoru Čeh fotografirao divovske valove na Kanarima: Pao u more i poginuo Ilustracija MEDIJI ISKOPALI Što sve sadrži optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota? Objavljeni detalji

"Ovdje nije pravo pitanje što ja mislim o tim optužnicama, nego kako na to gledaju temeljne institucije hrvatske države, odnosno sudska, zakonodavna i izvršna vlast“, kazao je Lošo kada smo ga nazvali. Smatra da ovakvi pokušaji nisu plod slučaja, već kontinuiranog, 27-godišnjeg nerada hrvatskih institucija te da upravo njima treba adresirati pitanje zašto se ovakve stvari događaju.

"To je ugroza nacionalne sigurnosti"

"Kriv je pristup hrvatske države prema Domovinskom ratu i Oluji, neovisno o tome tko je bio na vlasti“. Dodaje da, poučen dosadašnjim iskustvom s hrvatskim institucijama, ne očekuje ništa. "Dosad me nikad nisu zvali“, kazao je dodavši da ovakve optužnice predstavljaju ugrozu nacionalnoj sigurnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nakon pilota Beograd podiže nove optužnice: Na meti su tri nekadašnja člana Glavnog stožera HV-a

Pročitajte i ovo Ilustracija OGLASILO SE HRVATSKO MINISTARSTVO Potvrđena optužnica u Srbiji protiv hrvatskih pilota: Uskoro bi trebalo početi suđenje

Bivši predsjednik Hrvatskog generalskog zbora i nekadašnji načelnik Glavnog stožera HV-a Pavao Miljavac smatra da je riječ o političkoj akciji. Drži da Srbiju pritišću izvana po pitanju Kosova i Metohije te da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zbog toga fabricira antihrvatski narativ kako skrenuo pažnju s njihovog, trenutno gorućeg pitanja.

"Njima je najveći zločin hrvatska država"

Ne želi isključiti i mogućnost da će Srbija poduzimati ovakve akcije u budućnosti, istaknuo je da se Srbija ne može pomiriti s postojanjem hrvatske države te da će bilo što vezano za Hrvatsku i njezinu samostalnost za Srbe predstavljati zločin.

Kao što je naglasio Lošo, i Miljavac smatra da hrvatske institucije ovdje trebaju odraditi svoj dio posla, kazavši da ovo smatra napadom na državu Hrvatsku. "Nije ovo napad na nas, ovo je napad na hrvatske institucije", zaključio je. 

Odvjetnik oštećenih Dušan Bratić poručuje: "Imaju procesnu ulogu u donošenju i provođenju odluka koje su za Tužiteljstvo u Beogradu problematične i po mišljenju Tužiteljstva i po mom mišljenju predstavljaju obilježja kaznenog djela ratnog zločina".

Razmišlja o podnošenju kaznene prijave i dodaje: "Ukoliko državnici Hrvatske nastave s politizacijom slučaja, s iznošenjem neistina koje se najbolje mogu opisati onom maksimom Shakespearea da se i vrag može pozivati na Sveto pismo za vlastite potrebe onda ćemo zaista razmisliti i učiniti ovo čime sada prijetimo", poručuje. 

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je da se ide u smjeru politički motiviranog procesa i da vlasti u RH to neće dopustiti. Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved kaže da je na djelu pokušaj promjene karaktera operacije Oluja.

Dušan Bratić napominje kako se ovdje ne radi o zlouporabi univerzalne jurisdikcije Srbije."Podsjećam da hrvatskoj Vladi nije smetala univerzalna jurisdikcija kad je sud u Beogradu pravosnažno osudio izvršitelje teškog krivičnog djela na Ovčari", kaže. Dok iz Vlade obećavaju da će pomoći optuženima, konkretnih poteza nema.

"Država Hrvatska ima velike mogućnosti, prvo da tim ljudima financijski pomogne da si odaberu branitelja u Srbiji, drugo da sudjeluje s braniteljskim timom, treće, da te osobe koje su optužene i kojima se sudi u odsutnosti svoje branitelje upoznaju s činjeničnim stanjem", poručila je odvjetnica Višnja Drenški Lasan

Iz Vlade najavljuju sastanak s četvoricom optuženih pilota, za ovaj tjedan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene