Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DIJALOG

Medved: "Od Srbije se očekuje da se suoči sa svojom ulogom u realizaciji velikosrpskog projekta agresije na Hrvatsku, na BiH"

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u petak kako se Srbija, s kojom Vlada želi razgovarati i rješavati probleme, treba suočiti sa svojom ulogom u prošlosti.

"Od Srbije se očekuje da prihvati činjenicu, da se suoči sa svojom ulogom u prošlosti, da se suoči sa svojom ulogom u realizaciji Miloševićevog velikosrpskog projekta agresije na Hrvatsku, na Bosnu i Hercegovinu, a to je suočavanje s istinom", rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nakon završetka službenog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i mise u Kninu.

Komentirajući poruke koje dolaze iz Srbije u posljednje vrijeme, istaknuo je da su očekivanja o suočavanju s prošlošću "polazne osnove sa kojih moramo krenuti", a Hrvatska je uvijek spremna na dijalog.

"Naša Vlada želi razgovarati i rješavati probleme, i na tom tragu ćemo nastaviti", istaknuo je.

No, podsjetio je, Srbija se dosad nije uključila u pronalazak nestalih osoba, još nisu spremni prihvatiti činjenicu da su hrvatske državljane vodili u logore i obeštetiti ratne zarobljenike.

Pročitajte i ovo Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ZABRANJENA TEMA Je li ministar Medved malo izgubio živce: "Ranijih godina mi smo to prakticirali, ali onda je on preuzeo. Ne želim više o tome"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VAŽNI DANI Ministar Medved moli građane jednu bitnu stvar: Čestitao braniteljima Dan pobjede

"Sve se može svesti na to da se suoče sa svojom prošlošću i da u konačnici sami definiraju u kojem smjeru žele ići", rekao je Medved.

Pokušaji Srbije da iskrivi povijesne činjenice o Oluji, "samo su daljnji odlazak u potpuno pogrešnom i krivom smjeru".

Žao mu je što Gotovina nije u Kninu

Na upit novinara osvrnuo se na kritike nekih generala koji su jučer nazočili svečanom prijemu predsjednika Republike Zorana Milanovića, a izjavili su da su tamo očekivali i Medveda.

"Ja nisam mogao biti na dva mjesta u isto vrijeme", rekao je istaknuvši da je tada bio na uručenju nagrada za najbolje priče o Domovinskom ratu u Šibeniku.

Također je izrazio žaljenje što general Ante Gotovina danas nije u Kninu.

"Ovih dana se nisam čuo s generalom Gotovinom, inače smo u kontaktu. Žao mi je što ga nisam vidio, ali bit će prigode negdje drugdje", kaže Medved.

Ocijenio je da cijela Hrvatska danas dostojanstveno obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a u govorima na svečanom obilježavanju istaknuta je važnost hrvatskih branitelja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene