458215
458215
458215
458215
458215

PROSVJED PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA "Država je svojim nečinjenjem suodgovorna za ubojstva žena"

  • , 24.11.2016., 13:05
  • Autor:
  • komentara

Aktivistice su prozvale Republiku Hrvatsku zato što još nije ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulsku konvenciju).

 
 
 
 
Akcija protiv nasilja nad ženama (Foto: I. Čuljak)
Akcija protiv nasilja nad ženama (Foto: I. Čuljak)

Feministički kolektiv fAKTIV organizirao je danas prosvjednu akciju "Država je odgovorna za ubojstva žena jer...", koja je održana na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Neposredni povod bila su četiri ubojstva žena koje su počinili njihovi (bivši) partneri u zadnja dva mjeseca, kao i skoro održavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Transparentima su poručili što Hrvatska ne čini u zaštiti žena od nasilja (Foto: I. Čuljak)

Aktivistkinje su poručile kako država snosi odgovornost za ova ubojstva jer slučajeve nasilja ne istražuje temeljito, ne osigurava sustav podrške ženama žrtvama nasilja te se ono ne kažnjava adekvatno. Nadalje, prozivaju Republiku Hrvatsku zato što još nije ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulsku konvenciju).

Na prosvjedu su pročitale proglas u kojem su zbog nemara i nečinjenja prozvale državu da je suodgovorna za ubojstva i nasilje nad ženama. Na tlu su iscrtale četiri siluete koje simboliziraju ubijene žene, a na transparentima ispisale što država ne čini za zaštitu žena.

"Previše smo puta ovih dana čule kako je nasilnik posjedovao oružje i svi su to znali, ali nitko nije reagirao, previše smo puta čule kako je je do ubojstva došlo nakon što je nasilnik nekoliko puta bio prijavljivan radi obiteljskog nasilja. Dakle, kao mnogo puta do sada, počinitelji su bili prijavljivani i procesuirani nasilnici, ali ubojstva žena nisu spriječena", poručile su aktivistkinje u proglasu.

U povodu sutrašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, organizirana je i regionalna konferencija "Femicid Watch" za prevenciju femicida, odnosno ubijanja žena u Hrvatskoj. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u okruženju koja nije ratificirala Istanbulsku konvenciju. 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se