451052
451052
451052
451052
451052

Hrvatska još uvijek nije ratificirala Konvenciju VE-a o borbi protiv nasilja nad ženama

  • , 22.09.2016., 14:03
  • Autor:
  • komentara

Hrvatska je u siječnju 2013. potpisala Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, ali ju još uvijek nije ratificirala, upozoreno je u četvrtak s međunarodne konferencije koju je, u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, na tu temu organizirao Centar za žene žrtve rata - ROSA.

 
 
 
 
Konvenciju o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama još uvijek nismo ratificirali (Video: Vijesti Nove TV u 14)
Konvenciju o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama još uvijek nismo ratificirali (Video: Vijesti Nove TV u 14)

"Dvije su vladajuće garniture prošle od potpisivanja Konvencije, a sada se formira i treća, no nema naznaka da će doći do ratifikacije", rekla je Adriana Bego u ime Centra te istaknula kako je o tome poslala upite velikim strankama, ali su ga one izignorirale.

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor uvjerena je da do ratifikacije nije došlo jer ni u prošloj, niti u pretprošloj vladi nije bilo osobe koja bi tu priču "pogurala". "Izlika kako to nije napravljeno zbog novca je smiješna", poručila je Kosor.

Kosor: Brojni građani i političari nasilje nad ženama percipiraju kao stvar obitelji

Odnos prema ženama može se, kaže, iščitati i u podatku da od 2000. do danas imamo najmanje žena u Saboru, a na čelu nijedne hrvatske političke stranke više nema žena. "Nasilje nad ženama za mnoge naše sugrađane, ali i političare percipira se kao osobna kućna obiteljska stvar u koju se nitko ne bi trebao petljati", istaknula je.

Kako je riječ o dokumentu Vijeća Europe, Kosor smatra da bi se i hrvatski europarlamentarci trebali angažirati te učiniti pritisak na hrvatsku vladu i parlament da se konvencija ratificira. "Jer, upravo to je poruka kako ćemo se odnositi prema tom problemu", poručila je.

Smatra i kako u području borbe protiv nasilja, Hrvatska klizi unatrag. "U prilog tome ide i najava izmjena Obiteljskog zakona, vezano za ukidanje izjednačavanja bračne i izvanbračne zajednice. To bi pogodilo osobito žene koje su osobito izložene nasilju u izvanbračnim zajednicama. Mnoge su žene izložene nasilju upravo stoga jer ih njihovi partneri godinama ne žele oženiti i stupiti u bračnu zajednicu. Ako se ukine izjednačavanje, položaj žena će biti još teži", kazala je Kosor.

Macanović: I u Srbiji je svaka treća žena doživjela neki oblik nasilja

Vanja Macanović, predstavnica Evropskog lobija - inicijative za pristupanje EU Konvenciji Vijeća Europe, kazala je kako je Srbija, odakle dolazi, po tom pitanju slična drugim europskim državama.

"Statistika u Srbiji kaže da se ona ne razlikuje od drugih europskih država i da je svaka treća žena u svom životu preživjela neki oblik nasilja, pa se trenutno radi na unaprjeđenju zakonskog okvira u skladu s Konvencijom na koju se obvezala i Srbija", kazala je Macanović.

Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji je međunarodni ugovor i sveobuhvatan pravni okvir koji će se primjenjivati na sve oblike nasilja nad ženama, uključujući i nasilje u obitelji. Ona osigurava sveobuhvatnu zaštitu žena od različitih oblika nasilja, koja podrazumijeva sprječavanje nasilja, direktnu zaštitu žena od nasilja, progon i kažnjavanje počinitelja nasilja i djelotvoran i učinkovit sustav praćenja primjene odredbi Konvencije.

Na konferenciji je predstavljena i Analiza usklađenosti zakonodavstva RH s Konvencijom Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - ponovljena analiza za 2016. te iskustva u praksi funkcioniranja autonomnih ženskih servisa pomoći ženama i njihovoj djeci koji su preživjeli nasilje, kao i iskustva u provedbi postojećih zakona. Raspravljalo se i o važnosti implementacije odredbi Konvencije, posebno onih koji se tiču podrške radu organizacija civilnog društva, njihovoj autonomiji te kontinuiranom i dostatnom financiranju autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta, kao preduvjeta u osiguravanju sveobuhvatne zaštite žena od različitih oblika rodno utemeljenog nasilja. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se