Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednoglasna odluka

Medicinske sestre najavile prosvjedne aktivnosti, poznato i koliko će trajati. Je li moguć i štrajk? "Sve su opcije otvorene"

Aktualno Galerija Martina Bolšec Oblak, reporterka Nove TV Martina Bolšec Oblak, reporterka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Anica Prašnjak i Martina Bolšec Oblak Anica Prašnjak i Martina Bolšec Oblak Foto: DNEVNIK.hr Anica Prašnjak, Predsjednica gv hss medicinskih sestara Anica Prašnjak, Predsjednica gv hss medicinskih sestara Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed medicinskih sestara Prosvjed medicinskih sestara Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjed medicinskih sestara Galerija 1/5 >>
Predsjednica sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak reporterki Dnevnika Nove TV Martini Bolšec Oblak otkrila je koliko bi prosvjedne aktivnosti medicinskih sestara mogle trajati i što točno traže.

Tek se smirila situacija oko najavljenog štrajka liječnika, a premijeru Andreju Plenkoviću i ministru zdravstva Viliju Berošu stižu novi problemi u zdravstvu. Medicinske sestre izglasale su - kreću u prosvjed!

Reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak izvijestila je kako s prosvjednim aktivnostima počinju već idući tjedan. "Kažu mi - medicinske sestre to su odlučile jednoglasno. Sutra će se sastati sindikat, gdje će ostalo zdravstveno i nezdravstveno osoblje odlučiti hoće li im se pridružiti", kazala je Bolšec Oblak.

Predsjednica sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak rekla je za Dnevnik Nove TV: "Nećemo prosvjedovati jedan dan. Vjerojatno ćemo dočekati i Međunarodni dan medicinskih sestara kako bismo zaokružili. To je desetak dana", rekla je Prašnjak.

Sutra će s kolegom Stjepanom Topolnjakom definirati što i kako, dodaje Prašnjak. "Pacijenti to već i sada osjećaju, nažalost. Da će osjetiti - sigurno. Godinama naglašavamo nedostatak medicinskih sestara, odlazak u inozemstvo, brigu jedne sestre na ne znam koliko nepokretnih bolesnika. Ako istovremeno zvoni pet zvona, a jedna je sestra u službi s 20 pacijenata - ona se jednostavno ne može javiti, nego može otići samo jednom bolesniku", upozorava Prašnjak.

Pročitajte i ovo Pregovori sindikata i ministra zdravstva - 2 Priprema provjeda Medicinske sestre nezadovoljne pregovorima: Situacija je alarmantna, u sustavu nedostaje oko 5000 sestara.

Priznaje kako im je okidač bio prosvjed liječnika. "Mi na to upozoravamo godinama, a ništa nam se ne odgovara, dok liječnici naprave jedan prosvjed i odmah se odgovori i udovoljava svim željama. Mislim da u ovom trenutku ne možemo ne reći da nam je jednostavno vrlo, vrlo teško. Žao nam je ako će građani i pacijenti imati neugodnosti", kazala je Prašnjak.

Pročitajte i ovo Cijepljenje u Hrvatskoj - 1 Uzima maha Liječnici upozoravaju na zabrinjavajući trend u svijetu, koji bi mogao vratiti neke zarazne bolesti. Kakva je situacija u Hrvatskoj?

Kažu da moraju upozoriti na to da su godinama "degradirani, obezvrijeđeni i malo plaćeni". "Mi tražimo minimalno povećanje od deset posto u odnosu na ponudu koja nam je ponuđena prošloga tjedna u Ministarstvu", rekla je Prašnjak.

Na upit je li moguć štrajk, Prašnjak je kratko zaključila: "Sve su opcije otvorene."

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene