Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neformalno druženje

VIDEO Matić na ručku s Glogoškim i Klemmom, među okupljenima i Milijan Brkić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijator sastanka bio je Josip Klemm, a nakon ručka stječe se dojam da su svi ostali kod svojih ranijih stavova.

Ministar branitelja Predrag Matić, objavio je tportal, sastao se na ručku s vođama prosvjeda Đurom Glogoškim i Josipom Klemmom.

U Savskoj ulici bio je i Andrija Jarak koji odgovara na pitanje tko je organizirao sastanak i je li se nešto konkretno dogovorilo:

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Savska 66 Glogoški: Braniteljskom šatoru je isključena struja po nalogu Milanovića Slika nije dostupna 'Šator ostaje' GODINU DANA PROSVJEDA I ŠATORA U SAVSKOJ Branitelji će održati konferenciju

'Sastanak se održao na inicijativu Josipa Klema koji je pozvao ministra Matića na ručak da otvoreno porazgovaraju o svim problemima koje imaju. I jedni i drugi kažu da to nije bio nikakav tajni sastanak nego neformalno druženje na kojem su razgovarali o problemima branitelja, ali i razlozima zbog kojih su već mjesecima ovdje u šatoru ispred Ministarstva. Posebice su upozorili na loš status branitelja iz BiH.

FOTO Glogoški: Branitelji su stvarali državu - ako treba i mijenjat će je

Razgovarao sam s obojicom i dojam je da su ostali kod svojih startnih pozicija - branitelji i dalje traže ostavku ministra i njegovih zamjenika i pomoćnika, on uzvraća niste me postavili ne možete me ni smijeniti. Kaže da ih je ponovno pozvao da napuste šator i nastave pregovore u Ministarstvu.

Doznajemo da i glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić. Minisitar Matić kaže da se s njime pristojno pozdravio i čestitao mu na pobjedi izabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ali da nisu razgovarali o politici.'

Matić i Deur o sastanku

'Ono što mogu reći je da oni kažu da nemaju ništa protiv mene, da sam ja isto hrvatski branitelj, ali oni imaju neke svoje zahtjeve, dakle u tome se razlikujemo. Oni kažu da su njihovi zahtjevi vezani isključivo uz dobrobit braniteljske populacije, tu se ne slažemo jer mislim da tu ipak ima više razgovora o politici i čak bi rekao politikanstvu. Ali evo ja sam se odazvao i na taj neformalni sastanak i ručak upravo da pokušamo riješiti probleme koje imaju branitelji ako ih imaju, ali nismo razgovarali zapravo ništa službeno', rekao nam je ministar Predrag Matić.

Branitelji: 'Imali smo krvavi Uskrs, ne daj bog krvavog Božića!'

'Sastanak je bio na javnom mjestu, ne može biti tajan. Bili smo na sastanku na kojem smo ministru Matiću još jednom pojasnili da se ne može odnositi prema hrvatskim braniteljima i prema braniteljima iz Herceg Bosne. Prije svega da to nije u redu. Pokušali smo mu objasniti da sve što radi da nije dobro, da hrvatski branitelji žele u ustavu zakon o hrvatskim braniteljima. Domovinski rat je iznad svega, iznad predsjednika države, predsjednika sabora, iznad svih institucija je Domovinski rat. To je temelj hrvatske države', komentirao je sastanka Ante Deur, predsjednik Zbora veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

'Pa u jednoj načelnoj situaciji dosta je rastrešen, rekli smo mu da ga mi poštujemo kao našeg prijatelja, da se nema čega bojati i da smo mi zajedno i da smo prije svega kao prijatelji hrvatski branitelji', odgovorio je Deur na pitanje što im je Matić odgovorio.

Manje tenzija

Ako su ovakvi sastanci formula rješenja da se napokon prekine ovaj štrajk branitelja ispred ministarstva onda i mi moramo pozdraviti takva nastojanja i poželjeti da ih bude sve više i da se što češće održavaju u cilju da se napokon iznađe rješenje i da ovaj prosvjed, koji traje gotovo četiri mjeseca, napokon završi i da svi sretni i zadovoljni odu.

Dobro je da se ministar s braniteljima sastaje sam bez ikakvih posrednika, dobro je da se od svega toga makne politika i da onda zajedno sami pokušaju iznaći rješenje. Večeras je puno manje tenzija nego je to bilo prije mjesec ili dva dana. Sve to daje nadu da stvari idu u dobrom smjeru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene