Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica Uprave Podravke

Martina Dalić za Dnevnik Nove TV o rastu cijena: "Iza ovog vala inflacije kriju se dva iznimna događaja"

Godišnja stopa inflacije treći je mjesec zaredom smanjena i u veljači ove godine usporila je na 11,9 posto. Rast cijena i inflaciju u Dnevniku Nove TV komentirala je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Državni zavod za statistiku u svojoj je prvoj procjeni objavio da je godišnja stopa inflacije smanjena treći mjesec zaredom i u veljači je usporila na 11,9 posto. U odnosu na siječanj, cijene hrane, pića i duhana su stagnirale, dok su rasle cijene usluga i energije.

O toj, ali i o drugim gospodarskim pitanjima u Dnevniku Nove TV s predsjednicom Uprave Podravke Martinom Dalić razgovarao je reporter Marko Biočina te ju je na početku pitao planira li Podravka dići cijene svojih proizvoda.

"Pratimo zbivanja posljednjih mjeseci. Podravka je prošle godine jednom digla cijene, a daljnja dizanja odredit će tržišna kretanja i cijene sirovina", odgovorila je.

"Rat u Ukrajini, rast cijene plina, struje, prijevoza, pšenice, poljoprivrednih sirovina – sve se to u jednom puzajućem procesu prenosi na cijene naših proizvoda. Taj troškovni udar nije u cijelosti moguće amortizirati", dodala je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Voda kao nafta, hrana kao zlato Stižu nova poskupljenja hrane, pića i kućnih potrepština: Hoće li građanima pomoći novi Vladin paket mjera?

Pročitajte i ovo Cijene i mjere - 1 Građani ogorčeni Cijena jaja odletjela u nebo, poskupljenja sve veća, ali odlazaka u kupnju ima - više: "Ne znamo kako izlazimo na kraj sa svime time"

Biočina je zatim istaknuo da su danas cijene energenata i sirovina niže nego prošle godine, ali da se to ne može vidjeti u trgovinama.

"Danas je cijena plina niža nego ljetos, ali je još uvijek puno viša nego što je Podravka plaćala prije godinu dana", odgovorila je Dalić te dodala da će proizvodnja u jednoj mjeri biti skuplja nego lani jer cijene nekih inputa, poput ambalaže, i dalje rastu.

Rekordna dobit Podravke

Biočina je ustvrdio da je iz perspektive nekih kompanija, uključujući i Podravku, 2022. bila uspješna godina s rekordnim dobitima.

"Nije to baš tako. Ako se pogleda u strukturu troškova Podravke, oni su 430-440 milijuna kuna veći nego godinu ranije. Dobit je otprilike ista. Velik napor bio je usmjeren u to da taj udar apsorbiramo, a da tvrtka ostane stabilna. Sastavni dio toga bilo je i dizanje cijena", rekla je Dalić.

Pročitajte i ovo Sabina Samardžija, frizerka - 3 Stigle i prve presude Inspektori i dalje češljaju neopravdano podizanje cijena. Građani bijesni: "Što Plenković radi? Ništa! Ruga nam se i smije"

S krajem ožujka Vladine mjere pomoći građanima i privatnom sektoru više neće biti na snazi te se sprema novi paket.

"Podravka nije korisnik mjera u pogledu cijena energenata, ali mislim da se taj paket pokazao izuzetno korisnim i potrebnim, pogotovo za mala i srednja poduzeća", rekla je Dalić.

Pročitajte i ovo Marija, umirovljenica Slaba utjeha Mirovine rastu, ali i to povećanje već je pojela inflacija: "Preživljavam tako što sam naučila na skromnost"

Reporter Dnevnika Nove TV zatim ju je pitao o tome kada se može očekivati prestanak rasta cijena.

"Vidimo da se trend rasta usporava i možemo očekivati da će se to nastaviti ostatak godine. Očekujem da će inflacija ove godine biti niža nego prošle i da se neće vratiti na razinu na kojoj je bila proteklih desetak godina: nula ili negativna", odgovorila je Dalić.

"Razdoblje od prošlih 10 godina u kojima su kamate bile nula, inflacija niska ili negativna isto nije bilo normalno", dodala je te zaključila: "Ne smijemo zaboraviti da se iza ovog vala inflacije kriju dva iznimna događaja – pandemija i rat na europskom tlu. Oni su potresli cijelo globalno tržište i ekonomiju. Inflacija pokazuje trend smirivanja i nadamo se da neće biti dodatnih šokova."

Cijeli razgovor s Martinom Dalić možete pogledati u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene