Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik Udruge dobavljača

Marin Pucar o troškovima savjetnika Agrokora: "To su normalni iznosi za takav obim poslovanja"

Marin Pucar, predsjednik Udruge dobavljača Agrokora gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV) - 1
Marin Pucar, predsjednik Udruge dobavljača Agrokora gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV) - 1 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Marin Pucar, predsjednik Udruge dobavljača Agrokora gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV) - 1 Marin Pucar, predsjednik Udruge dobavljača Agrokora gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV) - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Marin Pucar, predsjednik Udruge dobavljača Agrokora gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV) - 2 Galerija 1/2 >>
Predsjednik Udruge dobavljača Agrokora i predsjednik uprave Podravke Marin Pucar u Dnevniku Nove TV s Mislavom Bagom razgovarao je o najnovijem razvoju događaja u slučaju Agrokor.

Kako komentirate ugovore za podizvođače? Jesu li vam zakonski prihvatljivi i moralno upitni?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik uprave Pucar: "Ako dođe do preuzimanja kompanija Agrokora, Podravka bi mogla biti na čelu kolone" Slika nije dostupna Gost Dnevnika Nove TV Bivši predsjednik Uprave Zvečeva otkrio koja su rješenja za spas te tvrtke od propasti

Oni su zakonski prihvatljivi. Jutros smo imali upravni odbor, komentirali smo kako se ovakav proces vjerojatno neće dogoditi u narednih 50 godina. Koliko je kompleksan potvrđuje cijeli skup savjetnika relevantnih financijskih kompanija.

Je li vam prihvatljiva brojka od 160 savjetnika i dosad potrošenih 217 milijuna kuna?

Nama kao dobavljačima je ključna nagodba i njeni ključni parametri.

Ali to su vaši novci...

Apsolutno, ali nama je puno bitnije kako će završiti nagodba. Mi ćemo ocjenu privremenoj upravi dati kad ćemo glasati o nagodbi. Ako dignemo ruku za nagodbu, to će značiti da je ona za nas bila prihvatljiva i uspješna.

Građanima možda nije jasno. Ramljaku ste uvjetno rečeno šefovi vi, banke i svi vjerovnici Agrokora. S druge strane Vlada ga je imenovala kao svog povjerenika. Tko na tjednoj bazi nadzire njegovo poslovanje?

Ako se vratimo u sam zakon, Alix partneri su izabrani na tenderu i kao takvi upravljaju cijelom skupinom savjetnika i zaduženi su za budžet koji je u tom procesu realiziran. Svi vjerovnici sada su u procesu definiranju nagodbe i ovisno o tome koliko ona nama bude prihvatljiva, na taj način ćemo se odnositi prema upravi.

Jesu li ovo uobičajeni iznosi koji se u poslovnom svijetu u Hrvatskoj isplaćuju za konzultatnske poslove?

Ovo nije proces što se tiče Hrvatske. Obzirom na veličinu kompanije, ovo je međunarodni proces i ovakvi troškovi su normalni za obim poslovanja kakav Agrokor ima u regiji.

Sudeći po vašim odgovorima, Ramljak ima vaš blagoslov da nastavi ovako raditi?

Izvanredna uprava će imati podršku dobavljača dok ne završimo proces nagodbe.

Koliko ste spremni srezati potraživanja? U Agrokoru neslužbeno kažu kako ćete se morati oprostiti s 60 do 70 posto novca.

Mi smo jutros definirali ključne teme. Prva se bavi otpisom duga i tu su dobavljači vrlo jasni – 15 posto za robu i usluge, 30 posto po osnovu mjenica i financijskih plasmana, a sve ostalo je za dobavljače neprihavtljivo.

Što ako to neće biti tako? Što vi možete napraviti Ramljaku i Izvanrednoj upravi?

Onda gospodin Ramljak i privremena uprava neće imati podršku dobavljača pri izglasavanju nagodbe.

Koliko mu još vremena dajete kako se ne bi opet dogodilo drapanje nagodbe kao što je to učinila gospođa Vidaković?

Okvir za nagodbu je vrlo kratak, do početka travnja. U tom periodu ćemo tražiti one interese koji su glavni za dobavljače. Ono što je nama još bitnije je budućnost maloprodajnog kanala – Konzuma i Merkatora.

Vi i dalje hoćete hrvatsku policu u Konzumu?

Aspolutno. I osnova zakona je bila da se zaštiti hrvatsko gospodarstvo te hrvatska prerađivačka i prehrambena industrija. Bez police nema ni prehrambene industrije.

Zašto bi neki novi gazda Konzuma imao samo hrvatske proizvode? Imat će one proizvode koji se najbolje prodaju, tržište će novom gazdi određivati što je najvažniji.

Hrvatski proizvođači su uz Konzum, prisutni i u drugim trgovačkim lancima istom takvom širinom ponude pa prema tome u tome ne vidimo sukob interesa u budućnosti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene