Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manolić: Bolje zatvor nego bolnica

'Sve je laž, što dobivaju osudom 90-godišnjaka?!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Od svih tih optužbi nema ništa istine, to je sve laž od A do Ž', rekao je za Dnevnik Nove TV Josip Manolić na pitanje je li naređivao i izvršavao ubojstva ratnih civila i zarobljenika tijekom ili poslije II. svjetskog rata.

'Ništa od toga ne stoji, postoji taj Lug gdje je bila dosta opsežna grobnica, međutim tu su i Boban kao zapovjednik isto tako zakapali civile. Ja sam Vici Vukojeviću samo rekao jednu stvar, odvoji kosti koje je Boban tu sahranio i one koje su naši sudovi i naši organi vlasti sahranili', rekao je Josip Manolić, nekadašnji hrvatski premijer i predsjednik Sabora.

Pročitajte i ovo Branimir Glavaš - 1 Prijavio ga Vladimir Šeks Glavaš u policiji zbog prijetnji, uputio i žestoku poruku Šeksu Slika nije dostupna Slučaj Galinec: Nakon pet mjeseci u ladici prijava upućena DORH-u

>> Policija utvrdila: 'Zločini su doista počinjeni'

>> Postupci protiv Manolića, Boljkovca i Bulata?

Manolić je rekao kako je njegova funkcija bila funkcija načelnika OZNE za okrug Bjelovar, gdje je, kako je rekao, bio od jeseni 1944. do 1946. 'Funkcija mi je bila da štitim građane i vlast pa smo čistili teren od onih koji su ugrožavali tu vlast', rekao je.

'Tu nije bilo nikakvih zločina, vlast je radila ono što je morala da bi osigurala svoj opstanak, nikakvih ilegalnih zločina o kojima govore razni spisatelji i doušnici nije bilo', dodao je Manolić.

Na pitanje boji li se kaznene prijave s obzirom da je ministar Tomislav Karamarko najavio da će ove godine MUP intenzivirati istraživanje i procesuiranje komunističkih zločina Manolić je rekao da bi prijava mogla biti podnesena. 'Kad vam ovakve zločine predočavaju u javnost, onda normalno da bi mogla stvar ići na raščišćavanje, da ide dalje. I to mene ništa ne smeta, mene smeta zašto se sada, nakon 70 godina, ide s takvom tezom', rekao je.

Bolje zatvor nego bolnica, rekao je Manolić

'Karamarko je u svojoj izjavi rekao da je to bilo na inicijativu Savjeta za nacionalnu sigurnost, a taj Savjet mora štititi interese Republike Hrvatske. Karamarko bi bio dužan da javnosti kaže je li od tih snaga prijetila opasnost nacionalnoj sigurnosti države. To je sve politiziranje, je li to izborna kampanja ili dodvoravanje određenim ljudima da bi se rehabilitiralo nekoga? A koga se može rehabilitirati samo one koji su pobijeđeni, gubitnike II. svjetskog rata', rekao je Manolić.

'Što mogu dobiti osudom Manolića'

'Oni neće ići na demokratske izbore, Tuđman je išao na demokratske izbore da napravi pomirdbu hrvatskog naroda, a ovi je razbijaju', dodao je. 'Umjesto da se posvetimo stvarnim problemima on okreće državnu mašinu na sporedni kolosjek star 70 godina. Koga će naći? Naći će ovakvog kao što sam ja, 90-godišnjaka. I što s time mogu dobiti, da osudi Manolića, i dvoje, troje  ljudi koji su na tapeti? Ništa neće dobiti', izjavio je Manolić.

'Bolje bolnica nego zatvor'

Na pitanje boji li se pritvora, Manolić je rekao da se ne boji. 'Ja sam već bio u zatvoru, prema tome, za mene ni pritvor ni zatvor nisu nešto novo. Bio sam i u gorim životnim situacijama pa ovo primam dosta ležerno. Nemam nikakvih emocionalnih problema oko toga', rekao je Manolić i dodao da ne misli da će do toga doći. 'Uvijek kažem bolje to nego bolnica, bolje zatvor nego bolnica', rekao je Manolić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene