Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apokalipsa na obali

Makarska strahuje od otrovnog azbestnog otpada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Makarskoj apokaliptičan prizor. Radnici zaštićeni maskama i skafanderima napunili su stotinjak vreća otrovnog azbestnog otpada. Mještani oboljeli od azbestoze traže odštetu, a oni zdravi strahuju gdje će otpad završiti. Svoja prava će, kažu, tražiti ako treba i blokadom autoceste.

Svega pedesetak metara od makarskih plaža skafanderi i maske. Opasni azbest sprema se u vreće, a gdje će biti deponiran to je veliko pitanje. Na tom mjestu je nekada bilo radničko odmaralište. Apartmani su propali u velikom makarskom požaru ovoga ljeta i ostale su tek valovite azbestne ploče s krovova. Makarska eko udruga 'Meteor' uzbunila je javnost i određena je sanacija. No, dok se ovdje radi u skafanderima, nešto dalje azbest je razbacan na sve strane.
Na teren su danas stigle i ekološke udruge iz Splita i Ploča koje su u Makarskoj održale i sastanak na temu opasnosti od azbesta. Radnici oboljeli u tvornicama azbestnih proizvoda u Pločama i Vranjicu još se bore dokazati od čega umiru tražeći obeštećenje. Spremni su za prosvjed.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna služi doživotnu kaznu Požalio se kćeri: Radovan Karadžić negoduje zbog azbesta u britanskom zatvoru Micali azbest dok su učenici bili u školi - 2 Roditelji ogorčeni S krova škole skidali opasni azbest dok su djeca bila u klupama, ravnatelj poručio: ''Da je postojala opasnost, obavijestili bi me''

Udruge ponavljaju - azbest je materijal čije vlakno ako se udahne izaziva rak pluća. Ističu da se u razvijenim zemljama ruše čak i zgrade u kojima ima azbesta, otpad se sprema pod zemlju, dok kod nas u vreće.
Azbest se oko Splita deponira u Mravincima iznad Solina, potom u brdima u Planu iznad Trogira. I u sred Splita ispod naselja Pujanke leže hrpe azbestnih cijevi. Inspektorica Fonda za zaštitu okoliša na pitanje gdje će otići Makarske vreće azbesta ne želi pred kamere. Neslužbeno kaže, ostat će tu neko vrijeme pa će, opet privremeno, biti pohranjene u dvorište tvrtke Cijan. No gdje će na kraju završiti vreće azbesta službenog odgovora još nema.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene