445100
445100
445100
445100
445100

'Na burzi su mi ponudili da učim rad na računalu kao da nikada nisam napisala seminar'

  • , 31.07.2016., 21:06
  • Autor:
  • komentara

Više od 17.000 visokoobrazovanih registrirano je na burzi rada. Među njima su magistri, doktori znanosti, kao i Ivana Radić koja je bila gošća Dnevnika Nove TV.

 
 
 
 
Doktorandica s vlastitim obrtom (Video: Dnevnik Nove TV)
Doktorandica s vlastitim obrtom (Video: Dnevnik Nove TV)

Završili ste agronomiju, a bavite se nečim potpuno drugim. O čemu je riječ?

U svijet obrtništva krenula sam 2012. Osmislila sam personaliziranu memori igru s obiteljskim fotografijama koja se činila kao dobar proizvod koji sam upotpunila s tradicijskim knjigovodstvenim obrtništvom. To je danas moje radno mjesto.

Kako ste se odlučili na taj korak?

Bilo je veoma iscrpljujuće sjediti na burzi, slati mailove na koje vam nitko nikada ne odgovori i prijavljivati se na posao. Jedno od apsurdnih stvari je bilo da mi je na burzi bilo ponuđeno da učim rad na računalu, kao da u najmanju ruku nikada nisam napisala seminar. Vidjela sam da moram uzeti stvar u svoje ruke i pokrenula sam vlastiti posao.

Na fakultet ste potrošili puno novca ali i vremena, kakav je osjećaj nakon svega ne naći posao?

Novac su potrošili roditelji koji su ulagali da bi meni budućnost bila bolja. Ja sam trošila svoje vrijeme. Nekako sam vjerovala u tu priču da kad završim fakultet da ću raditi u struci. Ja sam završila ekološku poljoprivredu i agroturizam i to se tada kada sam upisivala činilo kao perspektivna djelatnost, ali pokazalo se da nije tako.

Upisali ste i doktorat, zašto?

Htjela sam upotpuniti svoj profil u poslovnom smislu. Upisala sam doktorat na održivom razvoju, jer sam htjela napraviti neku cjelinu. Doktorat ću završiti jer sam ga upisala, a hoće li mi ikada išta donijeti, pokazat će vrijeme.

Političari često obećavaju bolja vremena za mlade – kako Vi komentirate njihova obećanja?

Zbog njihovih sam obećanja pretužna. Jer da bih popila kavu sa svojim prijateljima, trebam ići u Munchen, u London, preko oceana, jer su ljudi otišli. Tu nikakve budućnosti nema. Političari obećanja dijele šakom i kapom, kao da u svojim obiteljima nemaju djecu, unuke. Molim ih da kad sjednu i razmišljaju o donošenju zakona, razmišljaju prvenstveno o svojoj djeci, pa će i nama drugima biti bolje i imat ćemo nekakvu budućnost. Država je ta koja raspisuje kvote na fakultetima. Zašto raspisuju kvote kad mi poslije nemamo mjesta? Zašto privreda ne prati tu cijelu priču, nego svatko vuče na svoju stranu i onda smo mi od 25 do 35 godina izgubljeni i umjesto da živimo svoje snove – preživljavamo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se