Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stav analitičara

'Zahtjevi bankara legitimni, ali monetarna politika je hrvatsko pitanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Mosta iz kojeg su i stizale ideje o promjenama u monetarnoj politici nisu htjeli davati izjave sada kad je stigla podrška HNB-u iz financijskih centara moći.

Za HDZ je to poruka kako monetarna politika ne može biti predmet dnevno političkih prepucavanja. 'Mnogi daju izjave međutim Hrvatska kad se odlučila da želi jednog dana biti članica eurozone naprosto je prihvatila jedna određena pravila igre europske središnje banke', kaže Tomislav Karamarko.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Godinu dana eura Guverner HNB-a: "Od početka karijere slušam pitanja kad će kamatne stope u Hrvatskoj biti kao u Njemačkoj'' Andrej Plenković "Pišu budalaštine" Plenkovića naljutilo pitanje o Hrvoj Šipek i Turudiću: "Pa to su gluposti da ne mogu biti gluplje"

U izvješću piše da u slijedeće dvije godine treba smanjiti deficit za 4 i pol milijarde kuna i to rezanjem potrošnje, a ne dizanjem poreza. Očekuje se nastavak privatizacije, reforme, te podizanje konkurentnosti gospodarstva.

Ministar gospodarstva iz Milanovićeve Vlade slaže se da monetarnu politiku ne treba dirati. 'To je i moj savjet bio, a mislim da se nova Vlada pod hitno treba prvo konstituirati pa onda dati smjernice svoga rada pa ćemo čuti što će reći o monetarnoj politici', rekao je Ivan Vrdoljak.

Ekonomski analitičar Luka Brkić smatra da su zahtjevi bankara legitimni, ali je monetarna politika hrvatsko pitanje. 'To je nešto o čemu se suvereno odlučuje u okviru svake zemlje koju to tangira pa u ovom slučaju Hrvatsku i o tome treba odlučiti politika ove zemlje', rekao je Brkić.

Iz Hrvatske narodne banke su poručili kako je izvješće samo potvrdilo stavove HNB-a da se monetarnom politikom ne mogu zamijeniti odgovorna fiskalna politika i politika upravljanja javnim dugom.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene